Paet piirileppest: aeg paneb Venemaa initsiatiivi näitama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Reformierakondlasest välisminister Urmas Paet avaldas lootust, et küll aeg teeb oma töö ja paneb Vene poole piirileppe küsimuses initsiatiivi näitama.


«Eesti on valmis piirilepete jõustumiseks. Loodetavasti teeb aeg oma positiivse töö ja ka Vene pool asub neid ratifitseerima või teeb siis konstruktiivse ettepaneku, kuidas edasi,» ütles Paet.

Ta meenutas, et kõige olulisemas ehk piirjoone kulgemises vaidlusi pole, ning lisas, et Eesti poolt on keeruline öelda, mida saaksime veel teha.

«Oleme ju lepped sõlminud ja need ratifitseerinud. Seega - kui Vene poolel on ettepanekuid, siis saab neist rääkida. Kuigi eelistatuim oleks, kui ka Vene pool asuks siiski sõlmitud lepete ratifitseerimisele.»

Eesti ja Vene välisminister kirjutasid pärast kümme aastat kestnud läbirääkimisi Eesti-Vene piirilepetele alla 2005. aasta mais.

Seejärel ratifitseeris piirilepped Eesti riigikogu ja president kuulutas ratifitseerimisotsuse välja.

Kuid Vene poolele ei meeldinud, kuidas riigikogu piirilepped ratifitseeris - koos Tartu rahule viitava preambuliga.

Eesti parlament ütles selgelt, et uued piirilepped muudavad Tartu rahulepingus sätestatud piirijoont ja seega mingeid territoriaalseid pretensioone pole. Samuti ei muutnud Eesti riigikogu mingil moel lepingute sisu.

Postimees.ee küsib täna parlamendierakondadelt, mis tingimustel võiks praegune kontrolljoon muutuda ametlikuks Eesti-Vene piiriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles