Toll avastas möödunud aastal üle 13 miljoni salasigareti

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid jogurtipakis
Salasigaretid jogurtipakis Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliametnikud avastasid eelmisel aastal tollikontrollis 13,3 miljonit salasigaretti ja pidasid kinni ligi 3000 liitrit alkoholi ning ligi 54 kilo erinevaid narkootilisi aineid.


Maksu- ja tolliameti (MTA) teatel aitas tollikontrolli töö ära hoida ligi 149 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile.

Ameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul oli möödunud aastal tuntav riskide kasv sigarettide salakaubaveol. Võrreldes varasemate aastatega kasvasid nii avastatud juhtumite arv kui ka kogused.

Alates 1. juulist vähenes maksuvabalt sissetoodavatele sigarettide koguseline piirang 200-lt 40 sigaretile. Sellega kaasnes reisijate arvu vähenemine, aga ka sigarettide peitmise uued viisid. «Sigarette peidetakse riietesse, toiduainete karpidesse, toiduainetesse või kodutehnika sisse ja teibitakse ülakehale. Samuti peidetakse sigarette sõidukite tagavararehvidesse ja auto ratastesse,» rääkis Järg.

Aastaga peeti kokku kinni ligi 54 kilo erinevaid narkootilisi aineid ning narkootilisi ja psühhotroopseid aineid sisaldavaid ravimeid. Suurim juhtum avastati kolmandas kvartalis, kui Tallinna Lennujaamas leiti 17,2 kilo khatitaime lehti. Lisaks avastati tollikontrolliga 10 liitrit narkoaine lähteainet fenüülatsetooni ning GBLi, millest saab valmistada GHBd ehk nn korgijooki.

Tolli liikuvad kontrollrühmad tegid eelmise aasta jooksul maanteedel 14 000 kontrolli, millega avastati rikkumisi 645 juhul. Rikkumiste mahult moodustavad suurima osa erimärgistatud kütuse kasutamise juhtumid, kuid tervikuna on erimärgistatud kütuse kasutamise tase madal - 4,5 protsenti.

Lõunapiiri lähedal korraldati suuremahulised kütuse järelevalvele ja aktsiisimaksu laekumise tagamisele suunatud maanteeoperatsioonid. Samuti avastati operatsioonidega raske kütteõli näitajatele vastavat kütust, mis toodi Eestisse sisse määrdeaine nime all.

Operatsioonide ajal kontrolliti üle 90 protsendi Lätist saabunud kütuseveokitest, samuti viidi kontrollid läbi kütuse sihtaktsiisiladudes. «Operatsioonid täitsid oma ülesande. Tagatud oli tihe järelevalve Eestisse sisenevate veoste sihtkohta jõudmise üle. Eelmise aasta teises pooles kasvasid kütuseaktsiisi laekumised varasemalt ligi 400 miljonilt 420-le miljonile kuus,» ütles Urmas Järg.

Tanklate kontrollimisel avastati rikkumisi 12 protsendil juhtudest. Kontrollidega peatati ligikaudu 0,5 miljoni liitri ebakvaliteetse kütuse müük.

Keeldude ja piirangutega seotud rikkumisi avastas tollikontroll aastaga 2314, millest suurema osa moodustasid toote nõuetele mittevastavuse juhtumid ning keelatud ravimid.

Ohustatud looma- ja taimeliikidega kauplemise konventsiooni rikkumisi oli möödunud aastal vähem, vähenenud on reisijatelt avastatud isendite arv. Aasta suurim avastus selles vallas oli Bengali kassi nahkade (832 nahka) leidmine transiitkauba kontrollimisel.

Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati kokku 151 000 ühikut. Peamiselt oli tegemist jalatsite ja riidekaubaga, aga ka näiteks võltsitud viagra tabletid, kommid ja lõhnaõlid.

Lisaks avastati tollikontrolli tulemusel deklareerimata sularaha, relvi (sh teleskoopnuiad, elektrišokiaparaadid), relvade osi ja laskemoona, helikopteri Mi-8 detaile ja antiradareid. Samuti tuvastati kaks juhtumit, kus tegemist oli varastatud esemetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles