Ordenisaaja Turovski - lastele lihtsalt onu Ljoša

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Turovski Tallinna loomaaias tiigripuuri juures.
Aleksei Turovski Tallinna loomaaias tiigripuuri juures. Foto: Peeter Langovits.

President Toomas Hendrik Ilves tunnustas iseseisvuspäeva eel riigile ostutatud teenete eest teiste hulgas ka nii noortele kui vanadele teada zooloogi Aleksei Turovskit, kes sai Valgetähe V klassi ordeni kavaleriks.


Turovski kinnitas, et Valgetähe orden on tema elu kõige austusväärsem ja tõsisem autasu.

«Veel on mul aumärk ja diplom, kuhu on kirjutatud «Tallinna aukodanik»,» ütles Turovski venekeelsele Postimees.ee'le. «Mida see endast kujutab, ei kujuta päriselt ette, aga Tallinn on minu lemmiklinn.»

Raske uskuda, et keegi oskaks rääkida loomadest huvitavamalt ja üksikasjalikumalt kui 1972. aastast Tallinna loomaaias töötav Turovski. Peale igapäevatöö kirjutab ta ka raamatuid, võtab tihti sõna raadios ja teles ning õpetab Tallinna Ülikoolis. Bioloogia magistrandid saavad seal kuulata tema huvitavaid loenguid loomade käitumisest ning märtsis lisandub sellele veel üks kursus.

Raadio 4 saates vastab Turovski kuulajate kõikvõimalikele küsimustele loomade kohta. Kuna ta oskab oma vastuseid elavalt esitada, moodustavad saate huvigrupi nii täiskasvanud kui erinevas vanuses lapsed. Kuulajad kutsuvad Turovskit hellitavalt onu Ljošaks.

Turovskile meenus üks raadiokuulaja kiri, kus oma kuueaastase lapselapse nimel oli küsimuse esitanud tema vanaema. Lapse küsimus kõlas nii: «Onu Ljoša, aga kus nad tegelikult talvituvad?» Sulgudes oli vanaema selgituseks kirjutanud, et jutt käib vähkidest.

Turovski mainis, et tihti esitavad koolilapsed palju huvitavamaid, ebatavalisemaid ja arukamaid küsimusi kui täiskasvanud.

Loomaaiast rääkides ütles Turovski, et viimasel ajal on seal oma elupäevad lõpetanud nii mõnigi kuulus elukas, keda võiks nimetada loomaaia vanaks sõbraks. Üks neist oli kindlasti amuuri tiiger Bronto, kes saabus Tallinna kaheaastasena Moskvast ning suri jaanuaris viieteist aasta vanusena. Teine loomaaia legendaarne elanik oli ninasarvik Murray, kes elas uskumatult vanaks - 41- aastaseks.

Turovski on hariduselt bioloog-zooloog. Kõik tema kursusetööd ja ka diplomitöö on kirjutatud putukate käitumise teemadel. Pärast seda töötas ta ligi veerand sajandit mere ökosüsteemide valdkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles