Rakvere kohvikust avastati rästik

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rästik.
Rästik. Foto: Margus Ansu.

Rakvere linna keskväljakul asuvas kohvikus Turuplatz seikles laupäeval rästik, kelle kohalekutsutud päästjad tagasi loodusesse toimetasid.

Laupäeval kell 14.57 teatati häirekeskusele, et Rakvere linnas turuplatsil asuvas kohvikus Turuplatz on rästik, kirjutas

Virumaa Teataja

.

Sündmuskohale sõitnud päästjad püüdsid rästiku kinni. Tegelane oli pugenud kohviku lükanduste alla ning oli üsna liikuv, näidates vaheldumisi kord pead, kord saba.

Baaridaami Eva sõnul tuli üks külastaja ütlema, et rahvas ei julge kohvikusse tulla, kuna ukse all olevat madu. Lähemal uurimisel selgus, et nii oligi. Esmalt helistas baaridaam keskkonnateenistusse, kust soovitati pöörduda päästeameti poole, mida teenindaja ka tegi.

Tükk tegemist

Kohale saabunud päästjatel ei õnnestunud kohe rästikut kätte saada. Harjavarrega togides saadi uss lõpuks lagedale, pandi riidest kotti ning viidi minema. Tegemist oli umbes poolemeetrise isendiga, kes pidi kohvikusse tulema selle lahtioleku ajal, sest muul ajal pole lükandukse alla pugemine kuidagi võimalik.

Enamasti püüab rästik inimesega kohtumisel põgeneda, kuid kui ta on nurka surutud, siis võib uss ka rünnata, hoiatades eelnevalt selgelt kuuldava sisinaga. Rästikuhammustuse puhul ei tohi mingil juhul järgida kunagi levinud soovitust hammustada saanud jäse žgutiga kinni siduda, sest see võib asja ainult hullemaks teha.

Kuidas käituda

Küll aga tasub haavata saanud koht kinni siduda ja hoida selle vastas midagi jahedat, et vereringet aeglustada. Kui mürk liigub edasi tasapisi, jõuab keha sellega harjuda. Samuti peaks salvata saanud kehaosale võimalikult palju puhkust andma. Üks tähtsamaid ravivõtteid on võimalikult palju juua, sest see aitab organismi läbi loputada ja mürke välja tuua.

Parasvöötme madude käest hammustada saanutest on surnud vaid 1,4% inimestest ja noodki harilikult valesti antud esmaabi tõttu.

Bioloogi haridusega muuseumimees Aarne Vaik ütles, et tõenäoliselt oli rästik linna mingil moel toodud, kui ta just lolliks läinud ei olnud. «Paaritumise ajal lähevad mehed ka lolliks,» teadis Vaik rääkida. Rästikud pulmitavad siiski maikuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles