Mart Helme: Eesti-Vene suhetes töötab aeg meie kasuks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Eesti endine suursaadik Moskvas Mart Helme usub, et lähiaastail koondub Venemaa tähelepanu sisepoliitikale ning eestlased ei pea naaberriigi ees hirmu tundma.

Helme rääkis TV3 saates «Värske Ekspress», et Venemaa on tegemas «demograafilist enesetappu» ehk teisisõnu rahvastik vananeb ja väheneb iga aastaga drastiliselt ning varsti seisab suurriik silmitsi väga tõsiste sisepoliitiliste probleemidega.

Sellest hoolimata võib Venemaa Helme sõnul ka tulevikus Eestile ohtu kujutada, seda näitavad tema hinnangul nii Gruusia sõjaga seotud sündmused kui ka möödunud aastal Eesti piiri lähistel toimunud sõjalised õppused.

Mis puutub Eesti ja Vene suhete soojenemisse, siis sellesse Helmel palju usku pole. «Väga raske on ajada häid suhteid riigiga, kes neid pidevalt torpeteerib. Tangoks on vaja kahte,» märkis ta. Helme sõnul on Venemaa 2010. aasta eelarves ette nähtud 1,4 miljardit dollarit propagandakuludeks ning eestlaste nimetamine fašistideks ning süüdistamine vähemuste diskrimineerimises ei aita suhete lähenemisele kaasa.

Keskerakondlasest riigikogulane Ain Seppik aga leidis, et eestlased võiksid hirmust Venemaa ees üle saada. Ta möönis, et Venemaa suhtes tuleb olla ettevaatlik, kuid hirm pärsib normaalset mõtlemist. Ta lisas, et kui Venemaal tekib tahtmine Eestiga suhteid soojendada, siis Eesti on selleks valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles