Kaitseliitlased saavad paremini maastikku sulanduvad vormid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu kasutavad kaitseliitlased vormi, mille maskeerumisomadused lakkavad 10 meetri pealt toimimast.
Praegu kasutavad kaitseliitlased vormi, mille maskeerumisomadused lakkavad 10 meetri pealt toimimast. Foto: Kaitseliit

Kaitseliit plaanib lähiaastatel välja vahetada senise vormiriietuse, mis peaks paremini sulanduma Eesti maastikku.

Kaitseministeerium saatis kooskõlastusringile määruse, millega kinnitatakse kaitseliitlaste uute vormide kirjeldused, selgub e-õigusest.

Sarnaselt kaitseväele võetakse ka Kaitseliidus kasutusele uue kamuflaažmustriga välivorm.

Võrreldes kolmevärvilise kamuflaažmustriga, mille maskeerimisomadused praktiliselt lakkavad toimimast 10-15 m kauguselt, eriti juhul, kui kangas saab märjaks, annab uus värvilahendus kasutajatele senisest paremat kaitset visuaalse avastamise eest.

Vajadus välivormi välivormikanga maskeerumisvärvuse ning -kujunduse muutmiseks selgitati välja kaitseväe välismissioonidel ning igapäevases teenistuses.

Välivormikanga kaitsevärvuse uuendamisel on arvestatud Eesti maastikul domineerivate värvide proportsioonidega, muudetud on nii mustrijoonist kui ka värvilahendust.

Välivormi lõike muutmisel tõsteti selle kasutajasõbralikkust, et tagada kandja liikumisvabadus, taskute ja kinniste ligipääsetavus, lõigete parem ühilduvus inimkehaga, mis üldkokkuvõttes tõstab relvastuse ja varustuse kasutamise mugavust.

Järgmise aasta lõpuks peaksid kolmevärvilised välivormid olema kõik kasutusse antud ja ladudes olevate kolmevärviliste välivormide jääk kasutatakse mobilisatsioonivarude loomisel.

Esimesed neljavärvilised välivormid võeti kasutusele kaitseväes sel aastal. Esmajärjekorras said neljavärvilised välivormid kaadrikaitseväelased, missiooniüksused ja ajateenijad.

Kaitseministeerium on võtnud eesmärgiks, et 2011. aasta lõpuks kannaks kogu kaitsevägi ning Kaitseliit uut neljavärvilist välivormi.

Aastatel 2008 kuni 2011 kasutatakse neljavärvilist välivormi paralleelselt kolmevärvilise välivormiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles