Eestlased teevad Aafrika peredele eetilisi kingitusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahulolu, et eestlased Ghanas Kongo külaga koostööd teevad, peegeldub Eesti lippu käes hoidva külavanema näost. Äsja oli külanõukogu koosolekul teatavaks saanud, et ühe kauge maa inimesed on valmis toetama 52 õpilase kooliminekut.
Rahulolu, et eestlased Ghanas Kongo külaga koostööd teevad, peegeldub Eesti lippu käes hoidva külavanema näost. Äsja oli külanõukogu koosolekul teatavaks saanud, et ühe kauge maa inimesed on valmis toetama 52 õpilase kooliminekut. Foto: www.muudamaailma.ee

Kui ei oska enam midagi kinkida inimesele, kellel kõik juba olemas, siis pakub mittetulundusühing Mondo võimalust teha sellele inimesele eetiline kingitus ja kinkida Ghana perele näiteks üks kits või ehk hoopis arvutikursused.



Eetilisi kingitusi on oma lähedastele, sõpradele või tuttavatele teinud juba üle 200 eestlase, kõige rohkem on Ghana naistele kingitud kanu, kitsi, tööriistu ja seemneid.



«Aga härga ei ole veel keegi kinkinud,» rääkis üks MTÜ Mondo asutajaliikmetest, konsultant Riina Kuusik-Rajasaar. 3000 krooni maksev härg on nimelt kalleim kingitus, mida saab MTÜ Mondo kaudu vahendada.



Eetiline kingitus tähendab seda, et annetatud raha eest ostetakse Põhja-Ghanas Kongo küla naistele neile vajalikke asju või loomi, kuid samas saab raha annetaja kaardi, kus ongi kirjas, et näiteks Eestis elavale sünnipäevalapsele kingitud kits kepsleb ringi hoopis Lääne-Aafrikas Ghanas.



MTÜ Mondo avas mullu enne jõule oma kodulehel eetiliste kingituste poe, mille vahendusel on inimestel võimalik Ghanas leseks jäänud naistele head teha. Abi vajavaid naisi, kelleni eestlaste abi jõuab, on 5000 elanikuga Kongo külas umbes 50.



«Me ei soovinud teha lihtsalt annetuste programmi, vaid nüüd näeb inimene reaalselt, mis tema annetatud raha eest kellegi abistamiseks ostetakse,» vastas Kuusik-Rajasaar küsimusele, kuidas nad sellisele mõttele tulid.



Ta ise otsustas kõikidele lähedastele ja tuttavatele kitsi või sigu kinkida. «Neile oli see alguses arusaamatu ja nad olid hämmeldunud, aga reageerisid sellele ikkagi positiivselt,» ütles naine.



Kuusik-Rajasaarele endale kinkis jõuludeks kana tema peretuttav, arhitekt Priit Ehala. «Kui mõnele naisele kana kinkida, siis võib selle eest peapesu saada, aga ma teadsin, et Riina tunneb sellest kingist suurt rõõmu,» rääkis mees.



Ehala sõnul on selline algatus teretulnud. «Aga see võiks olla mitte ainult Kongo küla elanikele, vaid ükskõik kellele siin,» arvas ta.



Nii saab igaüks kinkida aafriklastele asju või loomi, mida neil päriselus vaja läheb. Olgu siis üks kits, härg, kana või korvipunumise koolitus.



Kingitusi kogusummas 35 000 krooni oli kõvasti rohkem, kui MTÜ loojad ja liikmed loota võisid. «Meie esialgsed plaanid, kui palju soovisime inimesi sellesse kaasata, on väga hästi täidetud,» rõõmustas Kuusik-Rajasaar ning lisas, et tegelikult nad nii suurt menu ei oodanudki.



Samuti üllatas neid eestlaste soov pisikesi ghanalasi harida. Koguni 52 eestlast on selle nõuks võtnud ja tahavad aidata Kongo küla õpilastel kooli minna.



See tähendab, et need 52 eestlast annetavad aastas 600 krooni või kuus 50 krooni, et lapsed saaksid endale koolivormi, sandaalid ja raha, et maksta semestri lõpus eksamite eest.



«Põhirõhk on orbudel, sest neil ei ole seda raha kuskilt võtta,» rääkis Kuusik-Rajasaar. «Kuigi Ghanas on kooliharidus õpilastele tasuta, ei saa väike ghanalane kooli minna, kui ei ole raha koolivormi ostmiseks.»



Kooliõpilaste aitamise programmi algatas MTÜ juba möödunud aasta emadepäeval. «Ideaalne oleks, kui koolitoetus ei ole nüüd ühekordne, vaid need eestlased aitavad neid terve põhikooli aja,» valgustas Kuusik-Rajasaar.



Kingitus Ghanasse


•    Kana 65 krooni



•    Tööriistad ja seemned, söepliit või esmaabipaketid peredele 100 krooni



•    Raamatud koolidele 150 krooni



•    Spordivarustus koolidele või mänguasjad lasteaiale 200 krooni



•    Kits (pildil) või siga 300 krooni



•    Korvipunumise või seebitegemise koolitus 400 krooni



•    Arvutikursused 500 krooni



•    Käru 1300 krooni



•    Ader 1600 krooni



•    Eesel 2000 krooni



•    Härg 3000 krooni



Allikas: www.muudamaailma.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles