Veel kaks serblasest roimarit vabaduses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratko Mladić
Ratko Mladić Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvahelise Endise Jugoslaavia Kriminaalkohtu poolt tagaotsitavaks kuulutatud tuntumatest serblastest on tabamata veel kaks – Bosnia serblaste väejuht Ratko Mladić  ja Horvaatia serblaste liider Goran Hadžic.

Kokku on kohus kahtlustusi ja süüdistusi esitanud 161-le eri rahvusest isikule endise Jugoslaavia sõdade eri konfliktipooltelt.


Karadžići peamiseks kaasosaliseks peetavat Bosnia serblaste sõjaaegset armeejuhti Mladićit (66) süüdistatakse genotsiidis, genotsiidile kaasaaitamises, inimsusvastastes kuritegudes ja sõjakuritegudes. Endine väepealik on rahvusvahelise kohtu eest redus olnud alates 1995. aastast, kui talle süüdistused esitati, ning kohtu väitel viibib ta Serbias.


Lisaks genotsiidile süüdistatakse Mladićit mitteserblaste tapmises ja küüditamises Bosnia Krajina piirkonnast ja Ida-Bosniast aastatel 1992–1993. Talle pannakse süüks piinamist, kehalist väärkohtlemist, seksuaalvägivalda ning ebainimlike kinnipidamiskohtade loomist.


Samuti püüdis ta väidetavalt varjata Srebrenica veresauna tagajärgi, kaevates massimõrvade ohvreid ühishaudadest välja ja lastes neid matta raskesti leitavatesse paikadesse.


Teine kurikuulus tagaotsitav on Horvaatias lühikest aega eksisteerinud serblaste Krajina vabariigi juht Goran Hadžic (49). Hadžicile on esitatud 14 süüdistust seoses sadade horvaadi tsiviilisikute mõrvamise ja tuhandete mitteserblaste kodudest väljaajamisega 1991.–1995. aasta Horvaatia sõja kestel. Muu hulgas süüdistatakse teda veresauna korraldamises Vukovari haiglas, kus mõrvati 250 peamiselt horvaadi rahvusest inimest.


Hadžicit süüdistatakse ka poliitilises, rassilises ja usulises tagakiusamises, mõrvades, piinamises, küüditamises ja tsiviilelanike vara hävitamises.


«Kuritegeliku ühenduse eesmärk oli enamiku horvaadi ja muu mitteserblastest elanikkonna püsiv vägivaldne väljatõrjumine,» seisab Hadžici süüdistuskokkuvõttes.
(AFP/BNS/PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles