Eesti vanemad suhtuvad laste netikäitumisse ükskõikselt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti lapsevanemaid iseloomustab võrreldes teiste Euroopa riikide vanematega üsna ükskõikne suhtumine oma laste internetikasutuse suhtes.

Sotsiaalministeeriumis toimunud turvalise interneti päevale pühendatud pressikonverentsil räägiti laste ja noorte turvalisusest internetis ning vanemate rollist selle tagamisel, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Samuti tutvustati laste ja noorte internetis käitumise uuringut.

Eesti on riik, kus lapsed ja noored omavad väga head ligipääsu arvutile ja internetile ning kasutavad internetti omavaheliseks suhtlemiseks, veebipõhiste mängude mängimiseks, erinevates suhtluskeskkondades liiklemiseks ja ka koolitööde tegemiseks. Samal ajal on Eesti 12-17-aastased noored esirinnas oma riskikäitumisega
internetis.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul näitavad uuringud, et vanemad jätavad liiga kergekäeliselt interneti üksnes laste pärusmaaks.

«Meie lapsed veedavad netis üha rohkem aega. Paraku on internetis ka palju ohte, mida laps ise märgata ei oska,» ütles minister.

«Lapsevanemad võiksid palju rohkem huvi tundma selle vastu, mida laps virtuaalmaailmas teeb ja kogeb. Kui täna tunneb vanem huvi selle vastu, kuidas läks koolis või trennis, siis samamoodi võiks küsida, mida laps internetis toimetas,» lisas Pevkur.

Laste interneti turvalisuse koostöövõrgustiku esindajana Kalev Pihli arvates oleme viimastel aastatel palju näinud liikumist suunal, kus me proovime täiskasvanuna
noorte internetitegemistes rohkem kaasa rääkida.

«Oluline on mõelda kuidas kaasata laps ja noor lahenduste otsimisse. Ühiselt vastu võetud otsustel on kõige suurem tõenäosus jõuda tegudeni,» ütles Pihl.

Selleks, et ka ise oma panus noortega plaanide tegemisele anda korraldab koostöögrupp 9. veebruaril kokkusaamise ekspertide ja paarikümne Tallinna noore vahel, et arutada nii probleemide kui lahenduste üle ühiselt.

Turvalise interneti päeva tähistatakse üle maailma 9. veebruaril. Näiteks 2009. aastal korraldati selle päeva tähistamiseks üle 500 ürituse 50 erinevas riigis.
Turvalise interneti päeva tähistamisega soovitakse suurendada teadlikkust turvalisest ja vastutustundlikust internetikasutusest. Euroopa Liidu interneti turvalisuse programmi 2010. aasta sõnum on «Mõtle, enne kui postitad» («Think, B4 U post!»).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles