Saturni kuul Enceladusel on tingimused elu tekkeks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cassini foto Enceladuse pinnast
Cassini foto Enceladuse pinnast Foto: Reuters / Scanpix

Teadlased avastasid, et Saturni kuu Enceladuse pinna all leidub vett, mis on otsene viide elule.

USA ja Euroopa ühine uurimislaev Cassini lendas üle jäävulkaanide ala ja registreeris seal negatiivselt laetud veemolekule, mis näitavad pinnaaluse vee olemasolu, kirjutab Sciencedaily.com.

Cassini kogus infot plasmaspektomeetri abil.

Maal tekivad negatiivselt laetud veeosakesed kiiresti liikuva vee puhul näiteks koskedes ja tugeva lainetusega ookeanides.

Cassini fotod Enceladusest näitasid, et sealne jäine pind on Maa polaaralade pinnaga sarnane.

Cassini projekti juht Andrew Coates selgitas, et lisaks veele on Enceladusel märke süsinikust ning mingist kuumaallikast, mis vee vedelas olekus hoiab.

«Tegelikult ei ole vee leidmine üllatus. Veeioonide avastamine lihtsalt kinnitas pinnaaluse vee olemasolu. Enceladusel on seega vett, süsinikku ning energiaallikas. Kolm eluks vajalikku komponenti,» lisas Coates.

Ta jätkas, et üllatuseks oli nende veeioonide suur mass.

Samasuguseid negatiivselt laetud veeioone on avastatud ka Saturni teiselt kuult Titaanilt, mis on meie Päikesesüsteemis ainus kuu, millel on tihe atmosfäär.

Cassini on Saturni ja selle kaaslasi uurinud alates 2004. aastast. Uurimislaev jätkab uuringuid veel seitse aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles