Presidendi vastuvõtu kontserdil astub üles üle 130 esineja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg.
Ando Kiviberg. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vabariigi aastapäeva presidendi vastuvõtu kunstilise juhi Ando Kivibergi sõnul pakub pooletunnine kontsert kõigile midagi – näeb ja kuuleb esitusi alates klassikalisest kuni elektroonilise muusikani.


Kuna Kiviberg on eelkõige tuntud kui Viljandi pärimusmuusika festivali korraldaja, kummutas ta kohe arusaama, nagu kujuneks vastuvõtu kontsert pärimusmuusikakeskseks.



«Muusikaline emakeel on loomulikult kõige tähtsam, aga ega ma nüüd peast päris pärimusmuusik ole,» rääkis Kiviberg naljaga pooleks. «Mulle meeldib tasakaal ja kontserdil kuuleb erinevates muusikalistes žanrites väga hingepuudutavaid teoseid. Me räägime sellest, mis on oluline.»



See, mis nii Kivibergi kui lavastaja Uku Uusbergi arvates praegu inimesi puudutab ja oluline on, jättis mees saladuseks. «Vaadake kontserti,» muheles ta.



Kiviberg tõdes, et nii Uusbergi kui kõigi 131 esinejaga on koostöö sujunud suurepäraselt. Uusberg on küll üks noorimaid lavastajaid, kes seni aastapäeva kontserti lavastanud, kuid Kivibergi sõnul on Uusberg näidanud erakordset küpsust.



Kõige enam valmistas Kivibergile heas mõttes peavalu kontserdi muusikavalik. «Kuna tegu on riigi sünnipäeva kontsertiga, peab see kava pakkuma kõigile midagi,» põhjendas mees. Lisaks peavad erinevad ettekanded lõpuks moodustama terviku.



«Võin öelda seda, et kontsert tuleb tehniliselt väga keeruline,» ütles Kiviberg. See tähendab, et kontsert kätkeb endas kõike – nii soliste, koore, orkestrit kui kammermuusikat.


Et kontsert suudaks üllatada, jättis Kiviberg saladuseks ka selle, millist lugu see jutustab.



Pakkumise kunstiliseks juhiks hakata tegi president Kivibergile isiklikult, paludes teha selline kontsert, et «ka need inimesed, kes kontserti väljaspool Eestit jälgivad, oskaks öelda vaid «vau!»».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles