Lukas: seadus ei pane eri vanuses lapsi ühte rühma

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Liitrühmade moodustamine jääb ka uue seaduse järgi lasteaedade endi otsustada, kinnitas haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas rahustuseks hirmule, et pealepressitavad liitrühmad raskendavad lasteaedade tööd.

«Saavutada tahame lasteaiajärejekordade vähenemist, nii et ei pea lasteaedadele ette kirjutama vanuserühmade printsiipi,» põhjendas Tõnis Lukas täna riigikogu infotunnis saadikute küsimustele vastates koolieelse lasteasutuse seaduse muutmise vajadust. «See ei muuda vanuserühmade jaotust lasteaedades, kus tahetakse jätkata senisel moel,» rõhutas Lukas.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees sotsiaaldemokraat Peeter Kreitzberg küsis Lukaselt, milleks üldse on seadusemuudatust vaja, kuna liitrühma moodustamise võimalus on ka praeguses seaduses olemas.

Lukas tunnistas, et uue seaduse näol on tegemist tõesti vaid fragmentaarse mõne sätte muutmisega. «Lasteaedade seaduses jääb suurem osa reguleerituks endisel viisil. Printsiibid, kuidas komplekteeritakse lasteaedu, lepitakse kokku volikogus,» rääkis ta. «Mida see seadus muudab, on, et kronoloogiline printsiip tuleb esmaseks.» See tähendab tema sõnul, et vabanenud lasteaiakoha saab see laps, kes on järjekorras esimene, mitte see, kelle vanuserühmas parajasti vaba koht tekkis.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof ütles, et on kuulnud Tartu lasteaiaõpetajaid muretsevat, et linn hakkab avaldama survet liitrühmade tegemiseks, sest lasteaiakohti on kõigile vaja tagada. «Mismoodi te kujutate seda ette, et kui on rühm ühes ruumis ja seal on kolmeaastased, seal on eelkooliealised lapsed. Ühed nutavad, teised tahavad magada. Kuidas nendes ruumides läbi viia õppetööd, kui väikestele lastele on nähtud õppetöö mahtu palju väiksemas ulatuses kui suurematele, programmid on erinevad jne?» küsis ta ministrilt.

«Pedagoogiliselt on loomulikult natuke teine asi, kas kasvatada, õpetada eri vanuses lapsi,» möönis Lukas. Ta lisas siiski, et liitrühmi on lasteaedades juba praegu ja pedagoogid saavad hakkama.

Koolieelse lasteasutuse seaduse muutmise seaduse laiem arutelu on riigikogu suures saalis veel ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles