Palju õnne, universum! Sa oled 13,75 miljardit aastat vana

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kosmosesondi WMAPi pilt kosmilisest mikrolaine-taustkiirgusest
NASA kosmosesondi WMAPi pilt kosmilisest mikrolaine-taustkiirgusest Foto: wikipedia. org

Kui tahad tähistada universumi sünnipäeva, siis tuleb tordile küünlaid juurde panna.

Seda põhjusel, et universum on seniarvatust 20 miljonit aastat vanem ehk 13,75 miljardi aasta vanune, kirjutab National Geographic.

Universumi täpse vanuse määramiseks kasutati 2001. aastal välja saadetud Wilkinsoni mikrolainete anistroopsuse sondi (WMAP), mis mõõdab kosmilist mikrolainete taustkiirgust ehk reliktkiirgust.  

See sond kaardistab taustkiirguse üliväikseid temperatuurierinevusi, et aidata kontrollida universumi tekketeooriaid.

Nõrka kiirgust leidub igal pool kosmoses ning võimalik on uurida ka miljonite valgusaastate kaugusel asuvat kiirgust.

Kaardistades kosmilist mikrolainete taustkiirgust, lõi WMAP sõna otseses mõttes pildi varajasest universumist.

Teadlased uurisid kiirguse temperatuurimuutusi, mis andsid vihjeid kuuma ja külma aine kohta. Need ained võisid olla galaktikate tekke alustalad.

Universumi koostis on neli protsenti tavalist nähtavat ainet (barüonainet), 23 protsenti varjatud ainet, mis ei kiirga ega neela valgust, ja 73 protsenti saladuslikku varjatud energiat, mis kiirendab universumi paisumist.

Erineva temperatuuriga ainete alusel loodi matemaatilised mudelid, mis universumi mudelitega kõige enam sobisid.

«Me võime teha hunniku arvutisimulatsioone universumi kohta, mis kõik on erinevad,» lausus John Hopkinsi ülikooli astrofüüsik Charles Bennett.

Ta lisas, et universumi tegeliku vanuse saab kindlaks määrata samal viisil, nagu kriminalistid näitavad tunnistajatele kurjategijatest fotosid.

«Meil on olemas mudeliseeria Suurest Paugust, mil universum hakkas tihedast olekust plahvatuslikult paisuma. Paneme selle teadaolevat faktide konteksti. Siis vaatame, mis kattub, mis mitte,» selgitas astrofüüsik.

Uuring põhines WMAP poolt seitsme aasta jooksul kogutud andmetel.

Bennett ja ta kolleegid jõudsid analüüsides järeldusele, et universum on 13,75 miljardit aastat vana. Eksimisruumi on 0,11 miljardit aastat. Varasem uuring, kuhu oli kaasatud vähem andmeid, näitas, et universum on 13,73 miljardit aastat vana, lisa või võta ära 0,12 miljardit aastat.

«20 miljonit aastat näib miljardite kõrval väga lühike ajavahemik. Nüüdne uuring andis universumi täpseks vanuseks 13,75 miljardit aastat,» laususid teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles