Itaalia senat otsustab täna tõenäoliselt Berlusconi parlamendist välja heita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

Itaalia senati komisjon arutas reedel kolmekordse ekspeaministri Silvio Berlusconi parlamendist väljaheitmist, sest Itaalia seadused keelavad enam kui kaheks aastaks süüdi mõistetud isikul parlamendi töös osaleda.

Avalikkuseni jõudnud vihjete põhjal kiidavad senaatorid reedel peetava hääletusega ilmselt väljaheitmisotsuse heaks. See võib aga süvendada poliitilisi pingeid, mis viisid sel nädalal koalitsioonivalitsuse kukutamise lävele.

Berlusconi väljaheitmiseks on vaja senati täiskogu hääletust, mille täpset aega ei ole veel kindlaks määratud. Ekspeaminister jääks sellega parlamendist välja esimest korda pärast 1994. aastat.

Tema advokaadid ütlesid komisjonile saadetud avalduses, et kogu, kus enamuses on ekspeaministri vasakpoolsed vastased, ei ole erapooletu. "Talle ei anta võimalust end kaitsta."

Berlusconi ise ütles eile, et komisjoni arutelu on osa operatsioonist paremtsentristide juhist vabanemiseks, kuid kinnitas, et ootab juba ammu võimalust pisut puhata.

Berlusconi poolehoidjate sõnul ei takista parlamendist väljaheitmine teda jätkamast Rahva Vabaduse (PdL) partei juhina, kuid analüütikute hinnangul näitab nurjunud vastuhakk peaminister Enrico Lettale, et ta on kaotanud kontrolli erakonna üle.

Itaalia kõrgeim kohus langetas 1. augustil Berlusconi maksupettuse kohtuasjas lõpliku otsuse ja kinnitas süüdimõistva kohtuotsuse, mis võib tähendada 77-aastasele ekspeaministrile koduaresti ja parlamendist väljaheitmist.

Miljardärist ekspeaministrile esialgu määratud nelja-aastane vanglakaristus lühendati ühele aastale ning pööratakse 77-aastase Berlusconi kõrge vanuse tõttu ilmselt koduarestiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles