Paet: viisavabadus Venemaaga seisab kolme tingimuse taga

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Narvas.
Piiripunkt Narvas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisminister Urmas Paet sõnas täna riigikogulaste küsimustele vastates, et ei näe probleemi Venemaaga viisadialoogi jätkamiseks, kuid selleks on vaja täita kolm tingimust.


«Esimene tingimus on muidugi see, et kõik tehnilised nõuded on täidetud,» sõnas minister. Reisidokumendid peavad vastama praegustele turvalisusnõuetele.

Teine tingimus on olemasolevate lepete täitmises. «Ja olemasolevatele lepetele lisaks 2007. aastal sõlmitud viisalihtsustusleppele pean ma ka silmas tagasivõtuleppeid,» täpsustas Paet. Tema sõnul on paraku veel liiga palju näiteid, kus need lepingud ei tööta eriti sujuvalt.

Kolmas on poliitilise loogika küsimus. « Euroopa Liidu lähematest partneritest idapartnerluse programmi raames kolm on kehtestanud juba ühepoolselt viisavabaduse Euroopa Liidu kodanikele. Poliitiline loogika ütleb tegelikult seda, et kõigepealt tuleks astuda sammud Euroopa Liidul nende riikidega ja siis vaadata edasi, kas siis Venemaa või veel muud riigid on jõudnud sellesse staadiumisse, kellega veel viisarežiimi lihtsustada,» rääkis Paet.

«Ma usun, et me kõik mäletame, kui alandav oli seista paarkümmend aastat tagasi Soome konsulaadi ukse ees või kui alandav oli sõita tollasesse Leningradi või Peterburgi ja Moskvasse, et taotleda viisat sõiduks mõnda lähedasse Euroopa naaberriiki,» rääkis minister, kelle sõnul peaks inimeste vaba liikumine olema võimalikult lihtne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles