Maksu- ja tolliamet arestis 73 miljoni krooni väärtuses kurjategijate vara

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaup.
Salakaup. Foto: Toomas Huik

Maksu-ja tolliameti (MTA) uurimisosakond menetles mullu 266 kriminaalasja, mis on peamiselt seotud suuremahuliste aktsiisikaupade salakaubaveo, narko- ja maksukuritegudega.

Riigile tasumata makse tuvastati 173,5 miljoni krooni ulatuses ning salakaupa avastati 8,2 miljoni krooni väärtuses.

Riigile tekitatud maksukahju hüvitamise ja kriminaaltulu konfiskeerimise tagamiseks arestiti 73 miljoni krooni väärtuses kuritegudes kahtlustatavate isikute vara.

Kolmes kriminaalasjas suudeti tõendada kuriteo toimepanemine kuritegeliku ühenduse poolt ning rahapesu tuvastati kahes maksukuriteos, millega tekitati riigile maksukahju kokku 48 miljonit krooni.

MTA uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul keskendub amet eelkõige organiseeritud kuritegevusele. «Ühiskonna turvalisuse ja ausa konkurentsi tagamiseks majanduses on väga oluline tabada maksupettuste tegelikud korraldajad ja salakaubaveo puhul kogu organisaatorite võrgustik,» märkis ta.

Uurimisosakond avastas möödunud aastal 16 000 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks), 1,3 miljonit sigaretti ning 23,6 kg narkootilisi aineid, mida on kokku viie miljoni krooni väärtuses rohkem kui 2008. aastal.

Samuti arestiti varasema aastaga võrreldes 28 miljoni krooni võrra rohkem kurjategijate vara.

Koos tollikontrolli tulemusel tabatud kogustega avastas MTA eelmisel aastal 14,3 miljonit salasigaretti, 19 000 liitrit salaalkoholi (absoluutalkohol) ning 77,6 kg narkootilisi aineid.

Olulisemad avastused möödunud aastast:

* Kohtu alla anti Lääne-Virumaalt pärit viieliikmeline grupp, kes olid seotud autode, kinnistute ja metsamaterjali müügiga seotud maksukuritegudega. Riigile jäeti tasumata 25 miljonit krooni makse, nende tasumise tagamiseks arestiti 15 miljoni krooni väärtuses vara.

* Kevadel avastati ulatuslik võltsitud alkoholi aktsiisimärkidega seotud petuskeem, kus võltsitud märgi kasutamine tuvastati 37 000 pudelil ning lisaks leiti veel 20 000 kasutamata võltsitud aktsiisimärki.

* Esimesel poolaastal avastati Narvas mitu narkootiliste ainete üle tollipiiri toimetamise juhtumit, mille raames peeti kinni kokku 10 kg amfetamiini ja 4,9 kg hašišit ja 2 liitrit fenüülatsetooni.

*Septembri lõpus pidasid MTA uurimisosakonna töötajad Tallinnas kinni isikute grupi, kelle valdusest leiti kokku 800 000 sigaretti, üle poole miljoni krooni sularaha, 600 liitrit piiritust ja ebaseadusliku tulirelva TOTZ.

*Oktoobri lõpus peeti Tallinnas kinni isikute grupp, kelle valdusest leiti 6000 liitrit piiritust ja seitse kasti sigarette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles