Venelased esitlesid uue mehitatava kosmoselaeva kavandit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva lähistel Koroljovis asuv Vene kosmosemissioonide juhtimiskeskus..
Moskva lähistel Koroljovis asuv Vene kosmosemissioonide juhtimiskeskus.. Foto: Reuters / Scanpix.

Suurbritannias eelmisel nädalal toimunud lennundusnäitusel esitleti esmakordselt ametlikku plaani uuest eurooplaste ja venelaste koostöös arendatavast kosmoselaevast, mis peaks pakkuma ameeriklastele konkurentsi mehitatud kosmoselendude vallas.

Korduvkasutatav lennumasin asendaks tulevikus Sojuzi, millega käivad orbiidil praegused kosmonaudid, kirjutas BBC News.

Farnborough lennunduslaadal esitletud joonised on loonud Vene suurkompanii RKK Energia. Mõnes mõttes meenutab plaan ameeriklaste Ares/Orion süsteemi.

Kuule reisimisel hakkab kapslisse mahtuma neljaliikmeline, orbiidile lendamiseks aga kuueliikmeline meeskond. Erinevalt senistest kosmosesõidukitest on sellel küljes ka põtkurmootorid, mis peavad tegema võimalikuks pehme maandumise.

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) on rääkinud Vene kosmosegigandile Roskosmos koostööst mehitatud lendude alal juba kaks aastat. Kui lõplikult kokkuleppele jõutakse, ehitavad eurooplased venelaste kosmoselaevale uuel tehnoloogial põhineva teeninduskapsli.

Venemaa võib pakkuda tuleviku kosmoselendudeks ka oma Vostotšnõi kosmodroomi, mida rajatakse Amuuri regioonis Kaug-Idas. Esimene start loodetakse seal korraldada aastal 2018.

Teise võimalusena on kaalutud ka Euroopa kosmosejaama Prantsuse Guyanas. Seni kasutatakse mehitatud lendudeks Baikonõri kosmodroomi Kasahstanis.

Euroopa kosmosetehnoloogia kompanii EADS Astrium avalikustas alles mais ka oma nägemuse võimalikust tuleviku kosmoselavast, mis põhineb praegu kauba transportimiseks mõeldud ATV-süsteemil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles