Reps: tasakaalustatus rahvusringhäälingus on tähtsam kui eetriaeg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu kultuurikomisjoni aseesimees Mailis Reps (Keskerakond) peab kahetsusväärseks, et valitsus ei toetanud nende algatatud eelnõu, millega muudetaks Eesti Rahvusringhäälingu seadust.

«Valitsus eesotsas kultuuriminister Laine Jänesega kardab seaduseparandusi, mis lammutaks rahvusringhäälingus võimuparteide tõemonopoli ja tagaks Eesti televaatajatele senisest objektiivsema pildi riigis toimuvast,» arvas Reps.

Valitsus otsustas täna eelnõu mitte toetada, viidates selle praktilise vajaduse puudumisele. Kultuuriminister Laine Jänes selgitas pressikonverentsil, et on tehtud arvutusi, palju üks või teine erakond ühes või teises saates personaalselt sõna on saanud. «Tõesti kurioosne lugu on see, et Keskerakond, kes süüdistas kõiki teisi, on ise saanud kõige rohkem sõna,» lausus Jänes.

Repsi sõnul on see hämamine. «Ilma kvalitatiivse meediamonitooringuta jääb see väide õhku rippuma, kuid eetriajast tähtsamaks tuleb pidada programmi tasakaalustatust,» märkis Reps.

ERRi eetikanõunik Tarmu Tammerk, kelle arvutustele Laine Jänes viitas, selgitas Postimees.ee'le, et ta vaatles siiski vaid ETV saate «Tähelaev» peategelasi ning laiemat uuringut sel teemal pole tehtud.

«Küsimus ei ole ainult poliitilistes erakondades, vaid rahvusringhäälingule seatud kõrges ootuses tagada erinevate probleemide lahkamisel võimalikult mitmekülgne vaadete kajastamine,» ütles Mailis Reps.

Reps selgitas, et Keskerakonna eelnõu ei sea eesmärgiks poliitikutest ja spetsialistidest koosneva nõukogu programmi ja saadete sisu üle otsustamist. Nõukogule antud lisapädevus võimaldab tal näiteks reageerida olukorras, kus eetikanõunik on leidnud, et saade ei vasta ringhäälingule kehtestatud nõuetele.

«Sellega muutub täna vaid tehnilisi ja korraldavaid õigusi omava nõukogu töö sisulisemaks, kuid saadete sisu ta endiselt dikteerida ei saa. Sellega ei rikuta avalik-õigusliku ringhäälingu õigust olla iseseisev,» selgitas Reps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles