Politsei: pommiähvardaja paneb teiste inimeste elud ohtu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga pommiähvardusele reageerimine võtab politsei- ja päästeameti kaukast umbes 80 000 krooni.
Iga pommiähvardusele reageerimine võtab politsei- ja päästeameti kaukast umbes 80 000 krooni. Foto: Margus Ansu / Postimees

Politsei tuletab meelde, et pommiähvardusega toob inimene palju pahandust kaela eelkõige iseendale, kuid seab ohtu ka palju teisi elusid.

«Esiteks on tähtis mõista, et kui keegi teeb pommiähvarduse mõnele asutusele või avalikule kohale, siis sisuliselt tähendab see seda, et ta ähvardab väga paljude inimeste elusid – seetõttu on tegemist väga tõsise rikkumisega,» selgitas Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse vanemkomissari Reimo Raivet.

Samuti paneb pommiga ähvardaja Raiveti sõnul oma teoga kaudselt ohtu inimesed, kes reaalselt abi vajavad, sest teatud arv politseinikke ja päästjaid teeb tööd pommiähvarduse saanud sündmuskohal ning abi saabumine võib seetõttu võtta kauem aega.

«Loomulikult on politsei oma töö planeerimisel selliste olukordadega ka arvestanud ning väljakutsetele, kus politsei kiire saabumine on kriitiliselt tähtis, pommiähvarduse pärast ei hilineta.»

Raivet tõi näite 2006. aasta kevadest, kui kaks noorukit, kes ilmselt Hollywoodi filmidest inspiratsiooni olid saanud, tegid Tallinnas kõigepealt pommiähvarduse ühele koolile ning seejärel röövisid panka.

Filmis hästi töötavast plaanist aga reaalses elus asja ei saanud, sest politsei sai vaid pool tundi hiljem kätte nii röövlid kui ka röövitud raha.

«Kel iganes peaks kunagi mingil põhjusel pähe tulema mõte kellelegi pommiähvardus teha – tasub kindlasti väga kiiresti ümber mõelda. Vaatamata trikkidele, mida ähvardajad on üritanud oma identiteedi varjamiseks kasutada, tabab politsei enamuse neist ning karistused on karmid.»

Lisaks võimalusele oma mõtlematu teo eest trellide taha minna võib Raiveti sõnul pommiähvarduse tegijat lisaks ees oodata päris kopsakas rahaline nõue asutustelt, kellele ta oma teoga majanduslikku kahju põhjustas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles