50-protsendine lävend muudab riigieksamid lihtsamaks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Peaaegu kõik eile riigikogu kultuuri­komisjonis peetud koolireformi aru­telu osalised nõustusid, et uute, kergemate riigieksamite lävendiks saab 50 protsenti, mitte 20 nagu seni.



Kultuurikomisjoni esimehe Peeter Kreitzbergi sõnul on Eesti vanad lävendid – kunagine üks protsent ja praegune 20 protsenti – arusaamatud ja maa­ilmas enneolematud. «Teeks ikka tõelise eksami nagu igal pool – pool peab olema tehtud, siis on eksam vähemalt rahuldavalt tehtud,» pakkus ta.



Sellise ettepaneku tegi riigikogus juba pikemat aega arutlusel olevasse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõusse Eesti Õpilasesinduste Liit ning eile noogutasid mõttele kaasa nii haridusministeeriumi, kultuurikomisjoni kui erinevate huvirühmade esindajad.



Nüüd on vaja see vaid seaduseelnõusse sisse hääletada, mis Kreitzbergi sõnul järgmisel nädalal suure tõenäosusega ka teoks saab.



«Mina pooldan seda ja loodan, et ka komisjon pooldab. See annab selge suuna kogu eksamikorraldusele ja määrab väga palju seda, kuidas koostatakse riigieksami ülesandeid,» rääkis ta.



Miinimumpunktide suurendamine ei tähenda Eesti Õpilasesinduste Liidu aseesimehe Kristo Petersoni sõnul seda, et riigieksami läbimine muutub senisest keerulisemaks, vaid ikka vastupidist.



Tema väitel sunnib 50 protsendi nõue muutma riigieksameid nii lihtsaks, et valdav osa õpilastest selle summa ka kätte saab – on ju ka üks kogu koolireformi avalikke eesmärke riigieksamite mahtu vähendada.



Petersoni sõnul peab 50 protsendi nõude kirjutama seadusesse seetõttu, et kui see jääks madalama astme õigusakti otsustada, võib järgmine minister kogu lihtsustamiskava nurjata.



Praeguste plaanide kohaselt saaks uutel õppekavadel põhinevaid riigieksameid teha esimest korda 2014. aasta kevadel, kuid Kreitzbergi sõnul pole ka võimatu, et uutele eksamitele minnakse üle varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles