Arstiaegu saavad nobedamad helistajad

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magdaleena polikliiniku kõnekeskuse klienditeenindaja Aita Võsumetsal on töiseim aeg hommikul  veerand kaheksa paiku.
Magdaleena polikliiniku kõnekeskuse klienditeenindaja Aita Võsumetsal on töiseim aeg hommikul veerand kaheksa paiku. Foto: Toomas Huik

Võimalus pääseda Ida-Tallinna keskhaigla naistekliinikusse naistearsti juurde on hullem kui Vene ajal, pahandas Postimehega ühendust võtnud naine.


Tema nördimuse põhjustas see, et vajaliku arstiaja saamiseks soovitati anonüümsust soovinud naisel helistada 23. juulil kell 7.15 registratuuri telefonil, et pääseda arsti juurde kahe kuu pärast.

Kuid jääb ka võimalus, et soovitud arsti juurde vabu aegu ei tulegi. Siis tuleb inimesel leppida teise arstiga või üritada täpselt nädal hiljem varahommikul uuesti helistada. Hinge tegi naisel täis seegi, et soovitati helistada lauatelefoniga, sest mobiiliga on raskem helistajate tulvast läbi pääseda.

«Üritasin oma arstile täna aega saada, aga võta näpust, kolmveerand kümme helistades olin juba hiljaks jäänud, ajad otsas. Paluti järgmisel kolmapäeval helistada alates kella 7.15st ja soovitati tõesti lauatelefonilt helistada. Aga mul kodus lauatelefoni pole, nii et mitte ainult vaba päeva ei pea võtma, vaid tuleb ka naabrimehe juurde helistama minna,» kurtis teine samuti eile naistearstile registreerida üritanud Tallinna naine.

Nimekaimad arstid hõivatud


Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku juhataja Lee Tammemäe tõdes, et naistearsti vastuvõtunumbreid jagab haigla kord nädalas kolmapäeviti. Ülejäänud päevad on jagatud samal põhimõttel teiste erialade vahel.

«Kui mõni patsient soovib tungivalt minna kindla arsti juurde, kellel on näiteks vaid üks vastuvõtt nädalas, võib kõnekeskus soovitada tal tõepoolest helistada varahommikul,» märkis Tammemäe.

Nimekate arstide vabu aegu jagub nendeks hommikuteks üksikuid ning need õnnestub endale saada kiirematel helistajatel. «Mitmete arstide põhitöö on haiglas ja ambulatoorselt võtavad nad vastu üksikutel päevadel,» põhjendas Tammemäe arstiaegade defitsiiti.

«Võimalik, et lauatelefonilt soovitati helistada sellepärast, et vahel on kõneoote järjekord pikk ja mobiililt helistamine kallis,» lisas ta.

Tavapäraselt annab naistekliinik ajad kahe kuu pikkuse ooteajaga ehk siis eilsed registreerujad jõuavad arstikabinetti septembri lõpus. Tammemäe sõnul on siiski mitmeid võimalusi kiiremini vastuvõtule pääseda. Ta nimetas hädaolukorras naistekliiniku vastuvõtutuppa või erakorralise meditsiini osakonda pöördumist ning tasulist vastuvõttu.

Lisaks pakuvad Tõnismäe polikliiniku kaks meesgünekoloogi vabu aegu juba 13. augustiks.

Tallinnas elaval kuueaastase lapse emal Airil oli samalaadne kogemus Tallinna lastehaiglaga. Eelmisel aastal oli tema lapsel vaja kurgu-nina-kõrvaarstile aega ja aprilli algul öeldi emale, et järgmised ajad tulevad jagamisele 2. mail kell 8.00.

Operatsioonini läks aasta

«Esimesest helistamisest operatsioonini läks täpselt aasta, lapsel kuulmine pidevalt halvenes, terve aasta kannatas ta kurguvalu ja pideva nohu käes,» rääkis lapse adenoidide operatsiooni pikisilmi oodanud ema. «Meiega samaks päevaks oli broneeritud kuus operatsiooni, millest toimus ainult kolm, aga kedagi varem opile ei kutsuta, kuigi ajad ju vabanevad,» imestas ta.

Sarnast ühtse numbri süsteemi arstile registreerumiseks kasutavadki lisaks Ida-Tallinna keskhaiglale Tallinna lastehaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla ja TÜ kliinikum.
«Kindlat kellaaega ja kuupäeva helistamiseks meil ei ole, seetõttu võib aeg-ajalt juhtuda, et arstide vastuvõttude graafikut veel ei ole, kui inimene helistab, aga me jälgime väga tähelepanelikult, et seda ei juhtuks,» rääkis kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas on seni osakondadel eri registreerimisnumbrid, kuid sealgi on plaanis minna üle ühtsele telefonile. «Vabu arstiaegu me praegu lukus ei hoia, et neid siis korraga välja anda, tõenäoliselt ei tee me seda ka pärast tsentraalse telefoninumbri avamist,» sõnas PERHi kommunikatsioonijuht Inga Lill.

Ühtse numbri eeliseks peavad haiglad seda, et info jookseb ühte kohta ning inimesed ei pea läbi helistama eri numbreid.
-------------------------------------------

Pikimad ooteajad haiglates

Lääne-Tallinna keskhaigla:
• neuroloogiasse 99 päeva
• oftamoloogiasse 70 päeva
• nefroloogiasse 62 päeva
TÜ kliinikum:
• kardiokirurgiasse 41 päeva
• näo- ja lõualuukirurgiasse 17 päeva
• neuroloogiasse 14 päeva
Põhja-Eesti regionaalhaigla:
• uroloogiasse 90 päeva
• neurokirurgiasse 72 päeva
• hematoloogiasse 63 päeva
Ida-Tallinna keskhaigla:
• psühhiaatriasse 76 päeva
• oftamoloogiasse Harju osakonnas 79 päeva
• endokrinoloogiasse 59 päeva

Võrreldes möödunud aastaga on arstiabi kättesaadavus ambulatoorses eriarstiabis tänavu paranenud 0,1 protsenti, statsionaarses on olukord sama mis eelmisel aastal.
Suuremad kättesaadavuse probleemid on põhjustatud eelkõige arstide vähesusest oftamoloogia (silmahaiguste), günekoloogia, uroloogia ja endokrinoloogia erialal.
Allikas: haigekassa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles