Galerii: reservväelased näitasid Nõva laskmistel kõrget taset

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimusid Nõval Liivase rannal proovilaskmised 23mm õhutõrjekahuritest, mille käigus viidi läbi ka müra- ja linnustiku-uuringud laskmiste võimelike mõjude hindamiseks.

Laskmised toimusid õhutõrjepataljoni kahuripatarei õppekogunemise raames ning tegemist oli esimese korraga, mil õhutõrjujad said Eestis lasta õhusihtmärke oma põhirelvast, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Laskmiste käigus viisid Akukon OY spetsialistid läbi vajalikud müra- ja vibratsiooni-uuringud ning linnustikuekspert Tiit Randla linnustikuseire. Uuringute tulemused selguvad märtsi lõpuks ning avalikustatakse Kaitseministeeriumi kodulehel.

Õhutõrjepataljoni ülema major Mati Tikerpuu sõnul möödusid lahinglaskmised üle ootuste hästi.

«Alles viiendat päeva õppekogunemisel osalevad reservväelased hävitasid päeva jooksul kaks raadio teel juhitavat sihtmärki, mis on üllatavalt hea tulemus. See näitab, et aastate eest õpitud teadmised ja oskused on meestel suurepäraselt säilinud,» sõnas major Tikerpuu.

Õhutõrjujate õppekogunemist külastas kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli, kes tutvus laskmiste käiguga ning vestles reservväelastega.

«Usun, et ka õppust külastanud kohalikud elanikud mõistsid, et lahinglaskmised on vajalikud Eesti kaitsevõime arenguks, kuid ei mõjuta samas eriliselt ei loodust ega elukeskkonda,» ütles brigaadikindral Väli, kelle maakodu asub Nõva vallas.

Proovilaskmised toimusid 2007. aastal käivitatud programmi raames, millega kaitseministeerium ja kaitsevägi otsivad Eesti rannikul sobilikke asukohti merele
suunatud õhutõrje- ja suurtükiväelaskmiste tarbeks, mis on hädavajalikud kaitseväelaste normaalseks väljaõppeks.

Lisaks Nõvale viiakse lähi-aastatel sarnased proovilaskmised ja keskkonnamõõtmised läbi ka teistes tulevaste harjutusalade võimalikes asupaikades. Seejärel valivad kaitseministeerium ja keskkonnaamet koostöös kohalike omavalitsustega välja sobivaimad asukohad, mida kaitsevägi hakkaks kasutama kokku mõnel talvepäeval aastas.

Proovilaskmised toimusid keskkonnaameti ja Riigimetsa Majandamise Keskuse loal ning kooskõlastati Nõva vallavalitsusega. Samuti sõlmis kaitseministeerium Nõva vallaga proovilaskmiste läbiviimiseks heade kavatsuste kokkuleppe, mis paneb paika kaitseministeeriumi ja kaitseväe kohustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles