NATO TV video: Marjah' operatsiooni algus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Tere hommikust! Enne, kui me alustame koosolekuga, tahaksin teile tutvustada oma uut kolleegi – suursaadik Mark Sedwilli, kellest saab uus NATO tsiviileriesindaja,» teatab videolõigu alguses Afganistanis teenivate NATO ja USA vägede juht kindral Stanley McChrystal.

«Linnas on uus meeskond ja nad hakkavad peagi proovima uut lähenemist operatsioonidele. See ühendab ühe missiooni osana sõjalise ja tsiviilpoole, afgaanid ja rahvusvahelised väed,» selgitab NATO TV ajakirjanik Mel Preen loo sisu. «Peaauhinnaks on Kesk-Helmand, täpsemalt öeldes Marjah' linn. See on oopiumimooni kasvatamise piirkond, kus siiani on domineerinud Taliban.»

«Vanasti oli operatsioonide eesmärk ainult piirkondade puhastamine ja vägede seal hoidmine,» räägib järgmisena Helmandi kuberner Gulab Mangal. «Aga see kord on erinev. Sel korral on operatsiooni eesmärk võtta piirkonnad enda kätte ning alustada samal ajal tsiviil- ja ülesehitusprogramme.»

Rahvusvahelised väed tahavad samas anda Talibani võitlejatele võimaluse juba enne pealetungi relvad maha panna. Ning teavitavad ka kohalikke elanikke sellest, mis nende kodukandis peagi juhtuma hakkab.

«Me üritame luua olukorda, kus me anname neile teada, et kui valitsus lööb korra taas majja, on neil võimalusi,» räägib McChrystal. «Võimalusi valida, mis vilju nad kasvatavad, võimalus liikuda, viia toodang korralikele turgudele.»

Esimest korda viivad NATO ja Afganistani enda väed operatsiooni läbi võrdsete partneritena: nad planeerivad ja viivad tegevuse ellu koos (nt samas pealetungis osalev Eesti kompanii Estcoy-9 tegutseb koos Afganistani armee kompaniiga, toim).

Sedwilli sõnul on kokku pandud ka sõjalise pealetungi kavandamine ning seejärel tsiviilelanike elu parandamine – õigussüsteemi juurutamine, töökohtade loomine jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles