Tarand: Eesti haridussüsteem on sisulises pankrotis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi saadik Indrek Tarand.
Europarlamendi saadik Indrek Tarand. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Täna riigikogus riikliku tähtsusega küsimuse «Ettevõtluskeskkonna arendamine tööhõive suurendamiseks» arutelul märkis Eestimaa Roheliste fraktsiooni nimel esinenud europarlamendi saadik Indrek Tarand, et korralik lahenduseks majanduse struktuursele viletsusele ja suurele tööpuudusele on haridusreform ja rohelised töökohad.

Indrek Tarand tõi näiteks USA tööstusministeeriumi poolt väljastatud dokumendi, mis soosib roheliste töökohtade teket, vahendas erakonna pressiesindaja.

«Tuleb õpetada just nimelt oskusi ja ameteid, millel on selge roheline energia- ja kliimasäästlik mõõde, viia rohelisi oskusi andev haridus erinevate tehnikate ja elukestva õppe põhimõtetega vajajateni ning arendada kliima- ja keskkonnasõbralikke oskusi just avalikke projekte realiseerides,» selgitas Tarand ja lisas, et just viimase punkti täitmiseks ongi loodud Energia- ja kliimaagentuur, mille kaudu on võimalik luua väga palju nutikaid töökohti.

«Kuni ei algatata sisulisi reforme Eesti hariduses, ei lahendata ka ühtki tööhõivega seotud küsimust ning kõik see, mida täna kavatsete lubada tööpuuduse leevendamise asjus, on puhas silmakirjalikkus,» märkis Indrek Tarand oma ettekandes.

Tarandi sõnul ei ole võimalusi majanduskriisi kiireks lõpetamiseks ja kadunud töökohtade endisel kujul taastamiseks ei erakondade, valitsuse ega parlamendi käes.

«See tähendab, et hetkel hädasolijatele töökohtade lubamine on tegelikult inimeste petmine. Pettuse viljelemise asemel on meil aga võimalus keskenduda sellele, et teha tulevikus kergemaks nende elu, kes sisenevad tööturule aasta, viie või viieteistkümne pärast. Korralik asümmeetriline vastus majanduse struktuursele
viletsusele ja suurele tööpuudusele on haridusreform,» tõdes Tarand.

Oma ettekandes nentis Tarand, et koolikorraldust ja õppeseisu tuleb praegusega võrreldes tundmatuseni muuta, et kümne aasta pärast koolides valmivad noored ei osaleks noorte tööpuuduse suurendamises, vaid looksid tarku töökohti kõigepealt iseendile ja siis ka teistele enda ümber.

«Praegusel hetkel saan ma öelda niipalju, et meie koolisüsteem algharidusest kõrghariduseni on sisuliselt ehk pankrotis, võib-olla rahaliselt mitte. See on töötuse taastootmise süsteem. Kuni ei algatata sisulisi reforme Eesti hariduses, ei lahendata ka ühtki tööhõivega seotud küsimust ning kõik see, mida täna kavatsete lubada tööpuuduse leevendamise asjus, on puhas silmakirjalikkus,» ütles Tarand.

Tarand juhtis tähelepanu ka ettevõtluskeskkonda saastava «partokraatliku juhtimisega» seotud ohtudele. «Riigiettevõtluse ja erakonnademokraatia puntrasse
sõlmumine on suur probleem, sest korruptsioonil on lõppkokkuvõttes omadus inflatsioonilist survet tekitada. Meil on aga suudetud tekitada samasugune surve ka
eraettevõtlusele.»

Vastuseks riigikogu liikme Maret Merisaare küsimusele möönis Indrek Tarand, et Euroopa Liidu põllumajandusreform, mis suunaks senisest enam toetusi
intensiivtootmiselt keskkonnahoidlikule põllumajandusele, aitaks lahendada ka tööhõiveprobleemi, mis on Eestile väga oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles