Rõivas lubab asenduskodude personalile tuleval aastal palgatõusu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Laste ja noorte hoolekandeasutuste ühendus pöördus sotsiaalministri, õiguskantsleri ja riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe poole palvega leida täiendavaid vahendeid asenduskoduteenuse rahastamiseks. Minister lubab tuleval aastal asenduskodude personali palka tõsta.

Ühendus märgib pöördumises, et praeguseks on kujunenud olukord, kus kulutused asenduskodude ülalpidamiseks ning kulud toidu- ja tarbekaupadele on kallinenud sedavõrd, et tänase määratud pearaha eest ei ole võimalik rahuldada laste esmavajadusi.

Ühendus teeb ettepaneku viia pearaha kulupõhiseks ning tõsta tänane pearaha kahekordseks.

Palga- ja maksukulu moodustab asenduskodude eelarvest keskmiselt 75 protsenti ning tänasest pearahast laste vajaduste katmiseks ja kasvatajate palkadeks asenduskodude juhtide hinnangul enam ei jagu.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas ütles Postimehele, et kindlasti tõstetakse järgmisel aastal laste asenduskodude personali palka. «Täpset palgatõusu protsenti on vara välja öelda, aga see saab kindlasti olema suurem kui riigisektori üldine 5,1-protsendine palgatõus.»

Ta lisas, et sel ja eelmisel aastal avati mitmel pool Eestis uued asenduskodude peremajad ning lõviosa asenduskodudes elavaid lapsi elab mitte ainult väga kaasaegsetes, vaid ka peremudelit toetavates ja toimetulekut suurendavates tingimustes.

Iga asenduskodu ülesanne on luua lastele võimalikult peresarnane, stabiilne, turvaline ja arengut toetav kasvukeskkond, sisustada lapse vaba aeg arendavate ja mõtestatud tegevustega ning võimaldada lapsel osaleda huvitegevuses, laagrites ja ekskursioonidel. Selleks, et asenduskodudes võimalikult peresarnast keskkonda luua, on riik seadusega kehtestanud asenduskodudele mitmeid nõudeid, muuhulgas perepõhise hooldusmudeli ning nõuded laste ja kasvatajate suhtarvule ühes asenduskodu peres.

Keskmine asenduskodu pere suurus on kaheksa last. Praegu on Eestis 35 asenduskodu, kus elab 1157 last.

Asenduskoduteenusel oleva lapse pearaha on 700 eurot kuus. Kuni kolmeaastase lapse ning puudega lapse asenduskoduteenuse maksimaalne maksumus ühes kuus on 1083 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles