Uuring: Tutanhamon suri tõenäoliselt malaariasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Howard Carter avamas vaarao Tutanhamoni sarkofaagi
Howard Carter avamas vaarao Tutanhamoni sarkofaagi Foto: AP / Scanpix

Vana-Egiptuse kuulsa vaarao Tutanhamoni jäänustele tehtud uuring näitas, et ta võis malaariasse surra.

Noorelt surnud valitseja surmapõhjus oli pikka aega müsteerium, kirjutab The Telegraph.

Nüüd analüüsisid teadlased muumiajäänustest võetud DNAd, mille järgi loodi Tutanhamoni sugupuu.

«Uuringu andmed viitavad sellele, et ta suri geneetilise luuhaiguse ja malaaria tõttu,» selgitasid uurijad.19-aastaselt surnud Tutanhamon oli Uue Kuningriigi 18. dünastia (1550 – 1295 eKr.) valitseja.

Tutanhamon suri 1324. aastal eKr. Briti arheoloog Howard Carter avastas ta hauakambri ning maised jäänused 1922. aastal.

Varasemalt pakuti ta surma põhjusena välja gangreeni, jahiõnnetust ning isegi mõrva.

Egiptuse antiigiameti arheoloogide meeskond uuris kahe aasta jooksul detailselt nii Tutanhamoni ja ta oletatavate lähisugulaste jäänuseid nii antropoloogiliselt kui ka geneetiliselt.

Geneetilised uuringud aitasid kindlaks teha mitmete muumiate nimed. Siiani tähistust KV35EL kandnud muumia osutus näiteks vaarao Akhenateni emaks ja Tutanhamoni vanaemaks Tiyeks. KV55 aga on Tutanhamoni isa Akhenaten. Muumia, mida varem tunti KV35YL on tõenäoliselt Tutanhamoni ema. Tema nimi ei ole teada.

Enne geneetilist uuringut oli teadlaste seas laialt levinud teooria, et Tutanhamon põdes geneetilist haigust günekomastiat  - hormoonidest tingitud haigust, mis annab mehe kehale naiselikud jooned. Sellel haigusele arvati viitavat Tutanhamoni hauast leitud kujud, mis kujutavad küll mehi, kuid neil on naiselik keha.

Ka ei leitud uuringutes, et noor vaarao olek põdenud Marfani sündroomi, mille puhul on ebatavaliselt pikad jäsemed.

«Geeniuuringud ei toetanud günekomastia ja Marfani sündroomi teooriaid. Avastasime hoopis luuhaiguse, mida põdesid ka Tutanhamoni lähisugulased. Tegemist oli luustruktuuri hävimisega selle tõttu, et verevarustus on häiritud,» selgitas Egiptuse peaarheoloog Zahi Hawass.

Ka leiti muumatest jälgi malaariaparasiitide kohta. Eriti silmnähtavad olid need Tutanhamonil.

«Meie andmetel suri Tutanhamon luuhaiguse ja malaaria tagajärjel. Kuna vaarao luud olid nõrgad, siis võis ta kergelt mõne muu haiguse saada. Ka viitavad malaariale Tutanhamoni hauakambrist leitud ravimitenõud, milles oli malaaria raviks mõeldud medikamendid,» selgitas Hawass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles