Riigikogu endise kõrge ametniku kriminaalasi jõuab kohtusse

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaksu võtmises kahtlustatav Andres Metsaveer.
Altkäemaksu võtmises kahtlustatav Andres Metsaveer. Foto: Peeter Langovits

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses Harju maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse riigikogu kantselei haldusteenistuse endist hooldus- ja remonditalituse juhatajat Andres Metsaveert pistise ja altkäemaksu võtmises.

Samas kriminaalasjas on süüdistuse saanud ka kaks füüsilist ja kaks juriidilist isikut.

Süüdistuse kohaselt lasi riigikogu kantselei haldusteenistuse hooldus- ja remonditalituse endine juhataja Andres Metsaveer vastavalt riigikogus ehitustöid teinud Telireks Ehitus OÜ esindaja Urmasega (46) varasemalt sõlmitud kokkuleppele maksta ettevõttel kinni oma elukaaslase ja viimase ema ehitusmaterjalide soetamise arve suurusjärgus üle 13 000 krooni.

Süüdistuse järgi pani Andres Metsaveer sellise tegevusega toime karistusseadustiku § 293 lg 1 kvalifitseeritava kuriteo ehk ametiisikuna vara vastuvõtmise vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades toime pannud ja on alust arvata, et edaspidi paneb toime seadusega lubatud teo. Telireks Ehitus OÜ ning ettevõtte esindaja Urmas panid vastavalt toime karistusseadustiku § 297 lg 3 ja 297 lg 1 järgi kvalifitseeritavad kuriteod ehk vastavalt pistise andmise juriidilise ja füüsilise isiku poolt.

2008. aasta kevadel teavitas Andres Metsaveer riigikogu kantseleiga majanduslikes suhetes oleva Limbergi Ehituse OÜ juhti Jaan Lehtsaart sellest, et 2008. aasta suvel alustatakse Toompea lossi Läänetiiva õuemaja renoveerimist bürooruumideks ning pakkus planeeritavaid töid just nimetatud ettevõttele. Samal ajal edastas ta ettevõttele joonised, mille põhjal ettevõte alustas renoveerimistööde hinnakalkulatsiooni koostamist, leidmaks ligikaudset tööde maksumust. Seejuures oli Andres Metsaveer Jaan Lehtsaarega regulaarses kontaktis, edastades viimasele hanke läbiviimise eest vastutavana olulisi lähteandmeid ning nõustades äriühingut eduka pakkumise koostamisel.

2008. aasta juulis tunnistas riigikogu kantselei riigihangete korraldamise komisjon, mille istungil osales Metsaveer kui riigihanke eest vastutav isik, parimaks pakkumiseks   OÜ Limberg Ehitus pakkumuse.

Peale töövõtulepingu allkirjastamist ja ettevõtte poolt teostatud renoveerimistööde esimese etapi valmimist ning teostatud tööde eest raha laekumist, sõlmis Metsaveer OÜ Limberg Ehituse esindaja Lehtsaarega suulise kokkuleppe, mille tulemusena sai Metsaveer altkäemaksuna 30 000 krooni.

Sellise tegevusega pani Andres Metsaveer toime KarS § 294 lg 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo ehk ametiisikuna vara vastuvõtmise vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades toime pannud ja on alust arvata, et edaspidi paneb toime seadusega mittelubatud teo. OÜ Limberg Ehitus  ning selle juht Jaan Lehtsaar panid toime vastavalt karistusseadustiku § 298 lg 3 ja § 298 lg 1 järgi kvalifitseeritavad kuriteod ehk altkäemaksu andmise vastavalt juriidilise ja füüsilise isiku poolt.

Kriminaalmenetlust juhtis riigiprokuratuur ja viis läbi kaitsepolitseiamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles