Prokurör nõuab Werol Tehaste endisele juhile nelja-aastast vangistust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol Tehaste endised juhid. Pildil ees vasakult Tõnu Jaanimets ja Helmo Hainsoo, teises reas Erki Aavik.
Werol Tehaste endised juhid. Pildil ees vasakult Tõnu Jaanimets ja Helmo Hainsoo, teises reas Erki Aavik. Foto: Margus Ansu

Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss taotles täna Tartu maakohtus AS-i Werol Tehased endisele juhile Erki Aavikule reaalset ja teistele süüalustele tingimisi vangistust.

Tartu maakohtu Jõgeva kohtumajas algas eile kohtuvaidlus ASi Werol Tehased (WT) endise juhi Erki Aaviku (48), juhatuse liikme Helmo Hainsoo (61) ja kommertsdirektori Tõnu Jaanimetsa (51) kriminaalasjas. 

Prokurör taotles oma eile alustatud ja täna õhtul lõpetatud kõnes Aaviku karistamist nelja-aastase vangistusega, Hainsoole taotles prokurör kaheaastast tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga ning Jaanimetsale üheaastast tingimisi vangistust ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Kohtuvaidlus jätkub sel reedel esmalt kannatanu ehk Eesti riigi esindaja seisukohtade kuulamisega ja seejärel süüdistatavate kaitsjate kõnedega.

Aaviku kaitsja on vandeadvokaat Monika Mägi, Hainsoo kaitsja vandeadvokaat Sirje Must ja Jaanimetsa kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg.

Aavikut ja Hainsood süüdistatakse ametiseisundi ebaseadusliku ärakasutamisega WT-le ja põllumajandusministeeriumile suure varalise kahju tekitamises. Aavikut süüdistatakse lisaks ka WT vara omastamises ja suureulatuslikus rahapesus.

Jaanimetsa süüdistatakse Aavikule omastamises kaasaaitamises ning dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Süüdistuse kohaselt ületasid Aavik ja Hainsoo juhatusele WT nõukogu poolt antud volitusi rapsiseemne kokkuostuks 2004/2005. majandusaastal. Kui nõukogu nägi vastavalt majandusaasta eelarvele ette rapsiseemne varumise kokku 72 500 tonni ulatuses, siis süüdistuse järgi varusid süüdistatavad 2004. aasta juunist kuni 2005. aasta veebruarini eelarvet ja ettevõtte igapäevase majandustegevuse vajadust ületades rapsiseemet kokku 49 005 092 tonni.

Aavik ja Hainsoo tekitasid süüdistuse järgi rohkem rapsiseemet varudes olukorra, kus tekkis vajadus sõlmida täiendavaid lao rendilepinguid eelarveväliselt varutud rapsiseemne hoiustamise tagamiseks.

Lisaks müüs WT Aaviku ja Hainsoo tegevuse tulemusel tekitatud makseraskuste tõttu 2004.-2005. aastal rapsiseemet alla soetushinna.

Samuti lõid Aavik ja Hainsoo süüdistuse järgi WT-s ametikoha, mille tegevus ei olnud kooskõlas nõukogu otsustega, palgates tööle Tõnu Jaanimetsa tegelema eelarveväliste rapsihangetega.

Lisaks tellisid Hainsoo ja Aavik seoses eelarvet ületava rapsiseemne varumisega põhjustatud finants- ja õigusliku olukorra tõttu õigusalaseid ja finantskonsultatsioone.

Kokku tekitasid Hainsoo ja Aavik oma tegevusega süüdistuse kohaselt WT-le 37 580 202 krooni suuruse ja põllumajandusministeeriumile 13 870 000 krooni suuruse kahju.

WT vara omastas Aavik süüdistuse järgi kokku 1 173 495 krooni ulatuses.

Erki Aavik oli WT juhatuse liige juunist 2003 kuni detsembrini 2004 ja Helmo Hainsoo WT juhatuse liige veebruarist 2003 kuni maini 2006. Tõnu Jaanimets töötas WT ostu-müügi agendina septembrist 2003 kuni juulini 2004 ja kommertsdirektorina augustist 2004 kuni veebruarini 2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles