Omavalitsused saavad ligi viis miljardit krooni

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonid.
Kroonid. Foto: Toomas Huik

Valitsus kiitis heaks omavalitsustele kokku 4,75 miljardit krooni eraldamise, millest 1,1 miljardit suunatakse omavalitsuste tasandusfondi.


Kohalike omavalitsuste arenguvõimaluste ühtlustamiseks mõeldud 1,1 miljardi kroonine tasandusfond jaguneb kokku 183 omavalitsuse vahel, suurimateks toetuse saajateks on Narva, Kohtla-Järve, Valga ja Pärnu. Saadud toetust saavad omavalitsused kasutada oma parima äranägemise järgi.

Hariduskulude toetuseks eraldatakse 3,1 miljardit krooni. Toetusega makstakse peamiselt munitsipaal- ja erakoolide õpetajatele palka ja võimaldatakse õpetajatele täiendkoolitusi uute õppekavade üleminekuks ning õpikute soetamiseks. Toetatakse ka alg- ja põhikooli õpilaste koolilõuna kulude katmist. Suurima toetuse saab Tallinna linn.

Toimetulekutoetuste maksmiseks on sel aastal planeeritud 350 miljonit krooni. Tegemist on riiklike kuludega, mille väljamakseid teevad omavalitsused. Sotsiaaltoetuste ning -teenuste osutamise hüvitist 44 miljoni krooni ulatuses maksab riik omavalitsustele toimetulekutoetuse maksmise ning puudega laste hooldusteenuste korraldamiseks.

Omavalitsuste tulubaasi stabiliseerimise toetuse vahendeid on ette nähtud 120 miljonit krooni. Selle peamiseks eesmärgiks on toetada saneerimise all olevaid omavalitsusi, kusjuures toetuse saamiseks on kehtestatud kindlad kriteeriumid, näiteks vähemalt 20-protsendiline tegevuskulude kärpimine, laustoetuste maksmise lõpetamine.

Täiendavat toetust väikesaartele 6,5 miljoni krooni ulatuses eraldatakse kaheksale omavalitsusele seoses suuremate kulude katmise vajadusega. Suurimaks toetuse saajaks on Kihnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles