Skandaalse poliitiku sünnikohas avatakse mälestuskivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ado Birk
Ado Birk Foto: www.president.ee

Juubeliaasta ürituste raames avatakse esmaspäeval mälestuskivi Eesti Maanõukogu esimehe, kolm päeva Eesti peaministri ametit pidanud ning Nõukogude Venemaa kasuks spioneerimises süüdistatud Ado Birki sünnikohas.

Esmaspäeval avatakse Viljandimaal Mõnnaste külas mälestuskivi Ado Birgile, kes on Eesti kõige lühema ametiajaga peaminister, teatas riigikantselei. Birk oli Eesti peaminister 1920. aasta 28. juulist kuni 30. juulini.

Aastatel 1922 kuni 1926 oli ta Eesti saadik Nõukogude Liidus, kus sattus 1926. aasta alguses vastuollu Eesti Välisministeeriumiga ja pärast tagandamist keeldus tagasi pöördumast.

Suvel 1926 langes Nõukogude Liidu salateenistuse GPU provokatsiooni ohvriks, oli Venemaal vangis. 1927 pääses Eestisse tagasi. Teda süüdistati salajaste teadete edastamises Nõukogude Liidule, oli eeluurimisvangistuses, 1927. a novembris mõistis Tallinna-Haapsalu rahukogu ta õigeks.


Birk vangistati NKVD poolt 14.06.1941, oli Venemaal Sosva vangilaagris. Ta mõisteti surma, kuid suri 2. veebruaril 1942 enne otsuse täideviimist.

Eesti Vabariigi ajaloo kõige lühiajalisema ametiajaga peaministri sünnikoha tähistamisel esinevad sõnavõtuga riigisekretär Heiki Loot ja Tarvastu vallavanem Alar Karu. Ado Birki perekonna poolt räägib Birki pojatütar Kadri-Ann Laar. Mälestuskivi õnnistab EAÕK Räpina Püha Sakariase ja Elisabeti koguduse preester Tihhon Tammes.

Juubeliaastal tähistab riigikantselei seni veel tähistuseta Eesti riigipeade sünnikohad. Varasemalt on juubeliaastal tähistatud riigivanem August Rei sünnikodu Pilistveres, peaministri presidendi ülesannetes eksiilis Aleksander Warma sünnikoht Viinistul ning peaministri ja riigivanema Otto Strandmani sünnipaik Vandu külas Kadrina vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles