Asukoha kõrgus mõjutab rekordite püstitamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia kiiruisutajad Vancouveris treeningul
Itaalia kiiruisutajad Vancouveris treeningul Foto: Reuters / Scanpix

Sportlaste saavutusi ja rekordite püstitamist võib mõjutada see, kui kõrgel üle merepinna võistluspaik asub.

USA Indiana ülikooli teadlaste sõnul asub praegune taliolümpiamängude linn Vancouver küllaltki madalal ja selle tõttu ei pruugita seal näiteks kiiruisutamises rekordeid püstitada, kirjutab Live Science.

Enamik sportlastest on tuttav probleemidega, mis tekivad siis, kui minnakse meretasemest märgatavalt kõrgemale harjutama.

«Kõrgemal on õhutihedus väiksem. Ka leidub kõrgema koha õhus vähem  hapnikumolekule. Organism, kaasa arvatud vereringe ja süda saavad vähem hapnikku. Selle tõttu väsivad sportlased kiiremini kui madalamatel aladel treenides,» selgitasid uurijad.

Väiksem õhutihedus mõjutab ka spordi tehnilist poolt, sest aerodünaamiline takistus on väiksem.  

Õhutihedus väheneb iga 300 meetriga kolm protsenti. See võib tunduda üsna väike, kuid sportlased tunnetavad seda väga selgelt.

 «Paljud atleedid teevad kümneid tuhandeid kordi samu liigutusi. Erinevatel kõrgustel tehtud samad liigutused kujunevad erinevateks, kuna organism reageerib keskkonnale erinevalt,» selgitas uurija Robert Chapman.

Kõrgematel kõrgustel peavad sportlased kõigepealt harjuma sealse olukorraga ning vastavalt oma spordialale siis sobivaid muutusi sisse viima.

«Vastupidavusaladel nagu murdmaasuusatamine või laskesuusatamine võtab kõrgema võistluspaigaga harjumine aega 10 – 14 päeva. Kuid mõnede teiste spordialade puhul on raske kindlaks määrata, kui palju aklimatiseerumine aega võtta võiks. Sportlased peavad oma treeningpaikade kõrgusasukohaga kindlasti arvestama. Sportlased peaks kõrgemates paikades treenima aasta läbi perioodide kaupa, mitte ainult näiteks kaks nädalat enne võistlust,» lisas Chapman.

Vancouveris võistlevate sportlaste etteasted sõltuvad sellest, mis ala nad harrastavad.

Vancouver ja sealsete jääalade toimumispaigad on peaaegu merepinnaga ühel tasemel. Mitmed teised võistluspaigad asuvad aga näiteks 790 meetri  kõrgusel, mäesuusatamispaik aga koguni 1500  meetri kõrgusel.

Chapmani kinnitusel ei ole Vancouveris kiiruisutamises rekordeid oodata, kuna areen asub madalal kõrgusel ning õhutakistus on suurem.

«Meeste ja naiste pikkade kiiruisutamisdistantside maailmarekordid püstitati nii Calgarys, kus uisutati 1000 meetri kõrgusel ja Salt Lake Citys, kus võisteldi 1300 meetri kõrgusel,» nentis uurija.

Chapmani sõnul on levinud arvamus, et kõrgetel kõrgustel kiirus väheneb, kuna on vähem hapnikku.

«Kuid just sellistes tingimustes on õhutakistus väiksem ning liikumine kiireneb. Selle tõttu püstitataksegi kõrgematel kõrgustel rekordeid,» lausus teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles