Keila vald protesteerib kaitseväe harjutusväljaku vastu

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline militaarõppus Kalev Express Klooga polügonil.
Rahvusvaheline militaarõppus Kalev Express Klooga polügonil. Foto: Toomas Huik.

Valitsuse otsusega eile Keila valda Kloogale asutatud kaitseväe harjutusväljak tekitab vallavalitsuses proteste, sest see laieneks väljaspoole talle praegu valla üldplaneeringuga ette nähtud piire.

«Viimati suhtles vald kaitseministeeriumiga Klooga väljaku laiendamise teemal umbes kolm aastat tagasi ja toona jäi laiendamisplaan soiku, sest ministeeriumi töös sobiva harjutusväljaku asukoha valimisel oli palju puudusi,» kirjutab vallavalitsus pressiteates.

Vallavalitsuse sõnul võeti Vabariigi Valitsuse korraldus riiklikult tähtsa objekti asukoha määramise kohta vastu ilma vähimalgi määral kohalikku omavalitsust ja kohalikke elanikke eelnevalt kaasamata.

Korraldus näeb ette harjutusväljaku territooriumi laiendamist, samuti laieneb selle kasutajate ring ning ilmselt suureneb ka kasutamisaktiivsus, kirjutab vald.

Vallavalitsus väidab, et väljakul seni toimunud tegevused on naabruskonna elanikke tihtipeale häirinud ja inimesed on tihti kurtnud vallavalitsusele, kuidas nende aknaklaasid klirisevad ka kilomeetrite kaugusel laskeväljast.

Lisaks on valla sõnul raskete sõjaväeautode liiklus lõhkunud Klooga peatänava ja vallavalitsuse koostööettepanekud ministeeriumile üheskoos tee olukorda parandada, ei ole kuhugi viinud.

«Niisuguses olukorras on harjutusväljaku asutamise otsuse tegemine senisest suuremal alal ja laiemate kasutusvõimalustega eriti hämmastav,» leiab vald.

Enne seda, kui vald otsustab, milliseid samme nii vallaelanike ja kohaliku omavalitsuse huvide parimaks kaitsmiseks astuda, pöördutakse veel Kaitseministeeriumi poole lootusega saada sealt infot ja selgitusi valitsuse korralduse tagamaade kohta.

Valitsus asutas eile oma korraldusega kaitseväe Klooga harjutusvälja, mida hakkavad kasutama peamiselt Rahuoperatsioonide Keskus, Scoutspataljon ja Kaitseliidu Harju malev.

989,9 hektari suurusel harjutusväljal plaanitakse kasutada kuni 12,7 millimeetrise kaliibriga tulirelvi, tankitõrjegranaadiheitjaid ja 81-millimeetrise kaliibriga miinipildujaid.

Samuti saab Klooga harjutusväljal läbi viia taktikalisi harjutusi nii jalgsi kui sõidukitel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles