Kiisler: ELi ühtekuuluvuspoliitika peaks riike rohkem usaldama

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raivo Tiikmaa.

Eri regioonide arengutasme ühtlustamiseks loodud ühtekuuluvuspoliitikat võiks muuta oluliselt efektiivsemaks, ütles Siim Kiisler Euroopa Liidu regionaalministrite kohtumisel.

Neljapäeval ja reedel Euroopa Liidu eesistujamaa Hispaania poolt Zaragozas korraldatud regionaalpoliitika ministrite mitteametlikul kohtumisel kõneldi Euroopa regioonide arengutasemete ühtlustamiseks loodud ühtekuuluvuspoliitika tulevikust.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul peaks ühtekuuluvuspoliitika arenema protsesside lihtsustamise ja liikmesriikide suurema usaldamise suunas. «Euroopa Liit on loonud ühtekuuluvuspoliitika, et ühtlustada vahendite ümberjagamise kaudu eri regioonide arengutaset ja aidata vähendada mahajäämust. Eesti seisukoht on, et seda protsessi on võimalik muuta oluliselt lihtsamaks ja seeläbi efektiivsemaks, usaldades senisest rohkem liikmesriike,» rääkis Kiisler.

Regionaalminister ütles, et tulevikus tuleks rahakasutamise jälgimisel kasutada põhimõtet, kus Euroopa Komisjon veendub riigisiseste kontrollimehhanismide piisavuses ning ei teosta ise pidevat auditeerimist.

«Juhul, kui Euroopa Komisjon veendub, et liikmesriigis on rahakasutamise kontrollimehhanismid korrektselt paigas, ei peaks ta edaspidi liiga palju sekkuma. Nii saaks Komisjon olla senisest vähem järelevaataja ning rohkem nõustaja ja partneri rollis,» selgitas Kiisler.

Euroopa Liidu regionaalpoliitika eest vastutavate ministrite mitteametlikud kohtumised toimuvad üldjuhul korra aastas, et arutada tipptasemel ühtekuuluvuspoliitika strateegilisi küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles