Helme ootab järgmiselt Vene suursaadikult soliidsemat käitumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis resideeriv Vene suursaadik Nikolai Uspenski. .
Eestis resideeriv Vene suursaadik Nikolai Uspenski. . Foto: Peeter Langovits.

Venemaa praeguse suursaadiku Nikolai Uspenski ametiaja lõppemist ja uue tulekut kommenteerides märkis endine suursaadik Moskvas Mart Helme, et ootab järgmiselt suursaadikult soliidsemat käitumist.

Infoagentuuri Regnum andmeil tuleb Venemaa praeguse suursaadiku Nikolai Uspenski ametiaja lõppemise järel Eestisse ilmselt Juri Merzljakov.

Moskvas suursaadikuna teeninud Mart Helme kinnitas Kuku raadio hommikuprogrammile antud intervjuus, et ta isiklikult ei tunne Merzljakovi, kuid nii palju, kui uudistes on räägitud, on Merzljakov tegelenud Kaukaasia konfliktiga Mägi-Karabahhi ümbruses.

Uspenski ametiaega meenutades tõi Helme välja pronksöö. «Suhteliselt varsti pärast tema saabumist kulmineerusid sündmused Tõnismäel suure märuliga ja Vene saatkonna roll selle sündmuse juures ei olnud sugugi olematu,» ütles Helme Kuku raadiole. Helme sõnul on see märk, mis Nikolai Uspenski saadikuks olemise juures jääb kõige enam paistma.

Ühtlasi seadis Helme kahtluse alla selle, kas lahkuvale Vene suursaadikule tasub anda Maarjamaa Risti teenetemärk, arvestades seda, kuidas saatkond pronksmehe sündmuste ahela juures käitus. Helme sõnul näitaksime sellega, et me ei aktsepteeri diplomaatilise korpuse sellelaadset tegevust, mis on väga selgelt kvalifitseeritav meie riigi siseasjadesse sekkumisega ja meie suhtes vaenuliku käitumisega.

Helme lisas, et ootab järgmiselt suursaadikult soliidsemat käitumist.

Helme ütles, et ta ei usu, et uue suursaadiku kinnitamisega tuleb Eesti-Vene suhetes mingi murrang, sest isikutel ei ole nii suurt tähtsust, kuna nad täidavad vaid Moskva tellimust. Mart Helme sõnul tahab Moskva kehtestada ennast suurvõimuna maailmas ja üks koht, kus ta saab seda demonstreerida, on Baltikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles