Serblased uurivad Karadžići minevikku

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadžić alias Dragan Dabići praegu.
Radovan Karadžić alias Dragan Dabići praegu. Foto: AFP / Scanpix

Samal ajal kui sel nädalal tabatud sõjakuritegudes süüdistatava Bosnia serblaste endise liidri Radovan Karadžići advokaat püüab meest viimase hetke apellatsiooniga Haagi tribunali käest päästa, uurivad serblased tosin aastat kadunud liidri varjatud aastate üksikasju.

Karadžići püüdmine on jada iroonilisi kokkusattumisi. See, kuidas kunagisest pateetilise kõnepruugiga rahvajuhist sai imearst, kellel serbia ajakirjanduse teatel oli lisaks naisele Liljanale uus naiskaaslane Mila, on serblastele äärmiselt põnev, kirjutas meediakanal BBC.



Spekulatsioonid selle üle, kuidas Karadžić end 1995. aastast saadik varjata suutis, ei vaibu. Kuigi Serbia on ka ise tunnistanud, et muu hulgas genotsiidis ja inimsusvastastes kuritegudes süüdistatav Karadžić nautis aastaid võimude toetust, ei piisa sellest tema viimaste aastate maskeeringute paljastamiseks.



Habeme taha varjunud Karadžići endisest elust on järel vaid silmad ja suur kuldsõrmus, kirjutavad Belgradi ajalehed. Kohalike laste poolt jõuluvanaks hüütud mees oli püsiklient Belgradi baaris Luda Kuca. Muidugi oma varjunime Dragan David Dabic all. Muu hulgas oli sellesse baari üles riputatud Karadžići enda varasem portree, kuna tavaelanikele on ta endiselt kangelane.



Briti luurelt vihje saanud serbia luureteenistuse sõnul teadsid mehe tegelikku isikut vaid mõned üksikud väga lähedal seisvad sõbrad. Kinni võeti näiteks Karadžićile korterit üürinud mees.



Alternatiivmeditsiini maailmas saatis Dragan Dabicit märkimisväärne edu. Nõelraviga tegelenud Maja Djelic meenutas näiteks briti ajalehele The Guardian, kuidas Karadžić käepuudutusega tema peavalu ära võttis.



Suur iroonia peitub selleski, et Karadžići kinnivõtmine on uue valitsuskoalitsiooni teene, kuhu kuulub ka sotsialistlik partei, mille eesotsas seisis Karadžići kunagine suurim liitlane, sõjakuritegude protsessi ajal surnud Serbia eksdiktaator Slobodan Milošević.



Kuigi Karadžići advokaat soovib protsessi võimalikult pikaks venitada, antakse Radovan Karadžić ÜRO tribunalile Haagis välja ilmselt järgmisel nädalal, teatas Serbia eile. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles