Venemaa uuel suursaadikul on diplomaatias suured kogemused

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Merzljakov
Juri Merzljakov Foto: OSCE / Mihhail Evstafjev

Venemaa tõenäoline uus suursaadik Eestis Juri Merzljakov (60) on kogenud diplomaat, kes on varasemal ajal olnud Vene suursaadik nii Kasahstanis, Madagaskaril kui Komooridel.



Viimasel ajal on Merzljakov täitnud ühe kaasesimehe ülesandeid OSCE nn Minski protsessis – tegu on raamistikuga, mis üritab Armeenia ja Aserbaidžaani kontakte vahendades leida lahendust Mägi-Karabahhi konfliktile.



Merzljakovi diplomaatiline karjäär pärast Nõukogude Liidu lagunemist on kulgenud pideva joonena. 1992. aasta detsembris andis president Boriss Jeltsin Merzljakovile 1. klassi erakorralise ja täievolilise esindaja diplomaatilise auastme. Aprillis 1993 määras Jeltsin Merzljakovi Venemaa suursaadikuks Madagaskaril. Sama aasta lõpus sai Merzljakov ka Vene saadikuks Komooridel.



1999. aasta lõpus määras Jeltsin Merzljakovi Venemaa suursaadikuks Kasahstanis ning 2000. aastal andis uus president Vladimir Putin talle ka erakorralise ja täievolilise suursaadiku diplomaatilise auastme.



Senine Venemaa suursaadik Eestis Nikolai Uspenski lahkub ametist tänavu, kuna tal saab ettenähtud nelja-aastane teenistusaeg täis. President Vladimir Putin nimetas Uspenski suursaadikuks Eestisse juulis 2006.



Merzljakovi tõenäolisest nimetamisest järgmiseks saadikuks teatas pühapäeval Kremli poliitikale lähedalseisev uudisteagentuur Regnum. Ametlikult ei ole Vene võimud tema kandidatuurist ega nimetamisest seni teatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles