Naised lubatakse USA allveelaevadele teenima

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suured tuumaallveelaevad jäid seni naismereväelastele ligipääsmatuks. Pildil jaanuaris maha kantud vanim omataoline - USS Los Angeles.
Suured tuumaallveelaevad jäid seni naismereväelastele ligipääsmatuks. Pildil jaanuaris maha kantud vanim omataoline - USS Los Angeles. Foto: AP / Scanpix

USA merevägi tegi eile ajaloolise otsuse lubada naistel asuda teenima ka allveelaevadel, mis oli üks viimaseid vaid meestele mõeldud paiku relvajõududes, kuhu õrnemal sool pääsu polnud.


Pentagoni ametnike kinnitusel on kaitseminister Robert Gates vastavale ettepanekule heakskiidu andnud ning plaanust ka Kongressi teavitanud, vahendas AFP uudisteagentuur. Esimesed naised võiksid allveelaevadele teenistusse ilmuda juba järgmisel aastal, enne peavad nad läbima täiendkoolituse.

Tõenäoliselt lastakse alguses allveelaevadele naisohvitsere, sest neil on alati oma magamispinnad. Tavalised reamehed peavad sageli koid kaaslasega jagama vaheldumisi magades. Seda on peetud ka üheks põhjuseks, miks takistab naiste allveelaeval teenimist.

USA mereväe personalist ligi 15 protsenti on naised. Nende allveelaevadele lubamise üle vaieldi ägedalt president Bill Clintoni ametiajal, kuid siis olid paljud kõrgemad ohvitserid selle plaani vastu.

Küll pääsesid naised juba varem mereväes teenima veepealsetele sõjalaevadele ja hävituslenduriteks, kuid seni on keelatud nende teenimine SEAL-eriüksustes.

Naisõiguslased tervitasid otsust lubada õrnem sugu teenima ka allveelaevadele, milleks olevat juba ammu aeg olnud. Nad kutsusid üles avama naistele ka kõiki teisi sõjaväeüksusi.

USA sõjaväe ametlik poliitika keelab nimelt naiste teenimise ka jalaväes, soomusüksustes, erivägedes ja teistes maismaalahingu rollides, ent ebakonventsionaalsed sõjad Iraagis ja Afganistanis on seda piiri oluliselt hägustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles