Ilves: valimispopulismi maksab kinni Eesti rahvas

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Reuters / Scanpix

President Toomas Henrik Ilvese sõnul on valimispopulismil ja poliitilisel mängukirel hind, mille maksab kinni Eesti rahvas.

Ilves rääkis vabariigi aastapäeva kõnes, et aasta enne järgmisi parlamendivalimisi näeks ta kodaniku ja valijana meeleldi, et erakonnad jõuaksid mõistlikule kokkuleppele nende teemade osas, millele algavas kampaanias keskendutakse.

«Minu hinnangul on nendeks teemadeks Eesti riigi halduskorraldus, hariduse tulevik, ühiskonna pikaajalisi vajadusi ja demograafilist tegelikkust arvestav maksu- ja eelarvepoliitika ning energiajulgeolek,» loetles Ilves.

Selle kõrval tuleb tema sõnul kokku leppida ka ühiste mängureeglite, seaduste muutmise viisis. «Mitmed Eesti tippjuristid, õigusfilosoofid ja mõjukad mõtlejad on kutsunud üles loobuma seaduste hoogtööna muutmisest,» märkis president.

Tema sõnul ei peaks Eesti raiskama aega tarbetute seadusetekstide kirjutamisele. «Seadus on vahend, mitte eesmärk. Nii nagu rahagi,» ütles ta.

Omaette küsimus on presidendi hinnangul seaduste kvaliteet. «Mõnikord on neis lohakusvigu, teinekord sisulisi vasturääkivusi. Vahel on neis vastuolu põhiseadusega. Kõik see viitab, et meie parlament võiks suhtuda tähelepanelikumalt oma põhitöösse,» rääkis president.

Kuu aega tagasi kutsus Ilves Eesti ajakirjanikke avalikult üles täpsusele ning palus neil hoiduda parlamendi kui institutsiooni ründamisest. «Selle asemel peaksid nad vajadusel keskenduma konkreetsetele isikutele ja nende vigadele. Täna kasutan võimalust, et koputada Riigikogu 11. koosseisu liikmete südametunnistusele,» ütles president.

«Teid on sinna valitud neljaks aastaks. Riigikogu on aga loodud kestma alatiseks. Hoides oma mainet, kaitsete te ka Riigikogu ja koos sellega meie demokraatlikku riiki. Sestap kutsuge ise ja avalikult korrale neid kolleege, kes oma mandaadiga kaasnevat vastutuskoormat kanda ei oska või ei taha. Olgu praakseadusi tootes või vääritult käitudes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles