Kaubanduskeskused neelavad maad pealinnas ja selle lähedal

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Vaatamata jahtuvale majandusele ja tarbijate suunitlusele kokku hoida jätkavad kaubamajad ja -keskused endiselt laienemist ning Tallinna serva tekib neid juurdegi.


Kaubanduspindade hinnad on pealinnas praegu üsna kõrged. Kesklinnas asuvate rendipindade hinnad on kohati võrreldavad Helsingis asuvate poepindade rendihinnaga.

Hinna on kõrgeks ajanud poodnikud, kes kartmata jahtuvat majandust ja tarbimise vähenemist ootavad järjekorras oma võimalust saada müügipinda suurematesse keskustesse.

Ülemiste keskuse direktori Guido Pärnitsa sõnul on laienemine juba plaani võetud. Praegu on Ülemiste suurim kaubanduskeskus Eestis ning laiendusega lisanduks veel 30 000 ruutmeetrit.

Võrdluseks võib tuua Rocca al Mare keskuse, mille pindala on 35 000 ruutmeetrit. «Nõudlus poepinna järele on suur – praegused poed soovivad laieneda ja uued juurde tulla, seega suudaksime isegi veel suurema juurdeehitise ära täita,» selgitas Pärnits. Kuid laienemisega tegeleb ka Rocca al Mare keskus – 2009. aasta lõpuks praeguse keskuse pind kahekordistub.

Mõne nädala eest taasavati ka Pirital uus Selver, mille pind on varasemast ligi neli korda suurem ning vajadus on selge – tegu on ainukese suurema kaubanduskeskusega sellel linnast väljuval magistraalil.

Selveri keti juhataja Iivi Saare sõnul jääbki Pirita Selver selles piirkonnas ainsaks suuremaks kaubanduskeskuseks, sest Pirita tee äärne ala on valdavalt looduskaitse all või juba täis ehitatud.

«Pirita Selveri laiendus on seni kõige raskemini tulnud – vajadus suurema poe järele oli juba aastaid tagasi, kuid ehitusloa saamine venis,» ütles Saar.

Pirita tee on ainus magistraal, kuhu pole tekkimas kaubanduskeskust või olemasoleva juurdeehitist. Samas hakkab Viimsi elanike tarbimisvajadust rahuldama Viimsi kaubanduskeskus, mille esimene etapp avatakse juulikuu lõpuks.

Vaatamata uute kaubanduskeskuste tekkele ja olemasolevate laienemisele võib siiski 1Partner Kinnisvara arendusjuhi Ragnar Everesti sõnul täheldada teatavat pindade vakantsust võrreldes eelnevate aastastega.

«Pakkumise kasvu turul ei peaks seletama niivõrd lisapinna kiire tekkega, kuivõrd pigem majandusjahtumise mõjudega,» ütles Everest, kelle sõnul on suuremate keskuste pindade järele nõudlus endiselt suur.

Kristiine keskuse juhi Allan Remmelkoori sõnul vajavad lisapinda kõige enam just moekaupade edasimüüjad.

Rendihindadele ei ole tarbimisbuumi raugemisest tulenev nõudluse vähenemine veel olulist mõju avaldanud. Suures plaanis on ruutmeetrihinnad kaubamajades samad mis aasta-paar tagasi, ent nüüd on omanikud mõningate pindade puhul hinna suhtes vastutulelikumad.

Guido Pärnitsa sõnul on tegelikult iga pinna rendihind omaniku ja kaupmehe vaheline kokkulepe. «Pind ja pind on erinevad – kus kõnealune pind asub ning kui suur see on. Lisaks mängib olulist rolli ka sellele rajatava kaupluse kontseptsiooni atraktiivsus keskuse seisukohalt,» loetles Pärnits ruutmeetrihinda mõjutavaid tegureid.

Majandusjahtumise taustal tundub kaubanduskeskuste massiline laiendamine olevat küll perspektiivitu ning lühinägelik tegevus, kuid Kristiine keskuse juhi Allan Remmelkoori sõnul käibki tarbimine lainetena ning praegune rahuaeg on kõige soodsam valmistumaks vastu võtma järgmist tarbimisbuumi, laiendades kaubanduskeskusi ning uusi juurde ehitades.

Kommentaar

Tõnis Meister, Pindi Kinnisvara Põhja regiooni juht:

Kaubanduspindade turul suureneb vakantsus pidevalt. Eriti suure surve all on eraldiseisvad kaubanduspinnad, kus ei ole suurt klientide voolu. Surve üüri vähendamisele tugevneb, kuid omanikud viibivad endiselt kunagise teadmise juures kaubanduspindade vähesusest ja omaniku hinna diktaadist.

Planeeritud kaubanduskeskuste juurdeehitised on mitmel juhul küsimärgi all ega pruugi realiseeruda täielikus mahus. Laienema peaksid Rocca al Mare, Ülemiste keskus, Mustakivi ja ka Selveri ketil on laienemisplaanid.

Keegi ei tegutse enam helge tuleviku ootuses. Lähiaastatel on kindlasti suurenemas vakantsus, mis arvatavasti jõuab ka kaubanduskeskustesse. See tingib omakorda hinnakorrektsiooni allapoole, millest on praegu veel enamikus hoidutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles