NATO TV sari: eestlased operatsioon Moshtarakil, 1. osa

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2010. aasta veebruari keskel alanud esimese NATO ja Afganistani vägede täielikult ühise operatsiooni Moshtarak planeerimiseks ja ettevalmistamiseks kulus kuid, juhatab NATO TV ajakirjanik Josh Fortune sisse videoseriaali, mis viis ta taas Helmandi provintsis teenivate eesti sõdurite juurde.

«Nende töö oli liikuda ringi Kesk-Helmandi piirkondades ja puhastada need mässulistest selleks, et seal saaks alustada ülesehitustöid ja tagada kohaliku elanikkonna julgeolek,» jätkab Fortune. «Selle operatsiooni ajaks läksin koos Kuningliku Walesi lahingugrupiga teeniva Eesti kontingendi juurde.»

Eestlased pidid minema Helmandi provintsi pealinna Lashkar Gah' naabrusesse jääva Nad Ali piirkonna põhjaossa. «Aasta eest käisin eestlastega samas piirkonnas väiksemal missioonil,» meenutab Fortune. «Seal oli rohkelt võitlust ning mul oli uudishimu näha, kuidas – kui üldse – on see piirkond 12 kuu jooksul muutunud.»

«Selle operatsiooni põhisisu on Helmandi provintsis korra majja löömine, eriti Nad Ali põhjaosas,» selgitab Eesti kompanii ülem major Sergei Guselnikov.

Missioonile eelnenud päevadel harjutasid Eesti ja Afganistani sõdurid operatsiooniks, millesarnast kumbki pool varem läbi viinud polnud. Selleks, et nad heidetakse õhust põllule ning peavad seejärel puhastama kahe kilomeetri jagu võimalikku vaenlase territooriumi seni, kuni nad ühinevad Eesti kompanii teise poolega, kes ootab neid soomukitega. Et üritusega oli seotud palju helikopetereid ja sõdureid, oli tähtis, et ei tehtaks ühtki viga.

Neid juhendav Briti sõjaväelane selgitab sõduritele, et maanduvat kopterit võib ees oodata vaenlase tuli. «Kui ramp on maas, oodake, kuni pöidlad on püsti,» juhendab ta. «Kui te näete püstiseid pöidlaid, on see märguanne kopterist välja minemiseks. Kõigepealt teie siit keskelt ja siis mehed istmelt.»

Enne operatsiooni alustamist kuulevad sõdurid ka ergutuskõnet Walesi kaardiväe juhilt kolonelleitnant Nick Lockilt. «See on ajalooline missioon. Me oleme tõesti punktis, mis määrab kampaania tuleviku,» räägib ta.

«Ja ma olen täielikult veendunud selle missiooni vajalikkuses,» jätkab Lock. «Sest seda tehes ja selle ala puhastamisega tagame me Afganistani valitsuse mõju otse läbi Kesk-Helmandi ning selle, et nad saavad tuua inimesteni ülesehituse ja arengu, mida nood väga vajavad.»

Lock jätkab tõdemusega, et nad lähevad piirkonda, mis on pikka aega olnud Talibani kontrolli all ning viimased on sealseid inimesi tõsiselt hirmutanud. «Ma tean, et te kõik olete hästi treenitud, ning ma tean, et te olete väga kogenud, ning ma julgen minna sinna välja ja tegeleda olukordadega, mis tekivad,» lisab ta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles