IRLi peasekretäri valimine tekitab küsimusi

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher on olnud ka varem ametis IRL-i peasekretärina.
Ken-Marti Vaher on olnud ka varem ametis IRL-i peasekretärina. Foto: Andres Teiss

Kes saab Margus Tsahkna asemel IRLi uueks peasekretäriks, on sedavõrd tundlik küsimus, et paneb erakonna harilikult jutukad poliitikud ettevaatlikult sõnu valima.



Ehkki IRLi esimees Mart Laar ei ole seni eestseisusele arutamiseks ühtki ametlikku kandidaati esitanud, tekitab valik erakonnas ilmseid pingeid.



Kuid uue peasekretäri valimine ei kajasta siiski üksnes erakonnasiseseid jõuvahekordi, siin mängib olulist rolli ka asjaolu, et see inimene peab olema võimeline juhtima ja koordineerima IRLi 2011. aasta riigikogu valimiste kampaaniat.



Mitteametlikel andmeil on Laar varem toetanud uue peasekretärina tuntud rännumehe Tiit Riisalo kandidatuuri. Riisalo on küll olnud Laarile lähedane ning olnud tegev parteis nõuniku rollis, ent äriregistri andmeil ei ole ta IRLi liige.



See mõte ei ole aga leidnud heakskiitu endise Res Publicaga seotud tiivas, kus peasekretärina on arutlusel pigem Ken-Marti Vaher.



Peale selle on ühe võimalusena olnud õhus IRLi tegevjuhtkonnas uue ametikoha – erakonna poliitilise sekretäri koha – loomine, mille võiks endale saada senine peasekretär Margus Tsahkna.



USAs koolitusel viibiv Tsahkna ütles Postimehele, et pole eemalviibimise tõttu arengutega kursis, ega olnud valmis sisuliselt kommenteerima ka kunagise Res Publica peasekretäri Ken-Marti Vaheri võimalikku kandidatuuri.



Ken-Marti Vaherilt õnnestus Postimehel saada peasekretäri valikul tekkinud olukorra kohta vaid selgitus, et «ei oska seda kommenteerida».



Peale ajakirjanduses juba kajastatud Riisalo ja Vaheri on IRLi sisekõnelustest läbi käinud teisigi nimesid. Mitmed IRLi tegelased olid eile valmis kõnelema peasekretäri valikust vaid mitteametlikult ning tõdema, et midagi pole otsustatud vähemalt seni, kui esimees Mart Laar on kedagi esitanud.



Selgus võib saabuda alles ülejärgmisel nädalal. Lisaks eestseisusele peaks peasekretäri kandidatuurile heakskiidu andma ka IRLi volikogu.



Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri kerkimine peasekretäriametiga seotud spekulatsioonide keskmesse on ilmselt parteis viimase suurkogu järel tekkinud jõuvahekorra tulemus. 20 liikmest 12 on seotud kunagise Juhan Partsi juhitud Res Publicaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles