Uuring: Eesti saaks ELi satelliittehnoloogia programmidest palju kasu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GPS-seade
GPS-seade Foto: SCANPIX

Eesti ettevõtetele ja avalikule sektorile võiks Euroopa Liidu arendatavates satelliittehnoloogia programmides osalemine olulist kasu tuua, kui võimalusi tõhusalt ära kasutatakse, selgus EASi ja majandusministeeriumi tellitud vastavasisulisest uuringust

GPSi kasutamine autos on paljude jaoks igapäevane asi, kuid et navigeerimisprogramm põllutöömasinatel võib anda olulist kokkuhoidu ja tõsta saagikust, pole ehk nii üldteada, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Eesti Maaülikooli teadur Jaan Kuht selgitas, et üks levinum võimalus on masinate automaatjuhtimine vastavalt ettenähtud trajektoorile, ettevalmistatud kaartidele, mis toimub võimalikult täpselt, isegi kuni 2,5 cm täpsusega.

Praegu kasutatakse Eestis ameeriklaste GPS navigeerimisprogrammi ja kommertssatelliidi kaugseiret, kuid kui Euroopa Liit käivitab oma positsioneerimis-navigeerimisprogrammi Galileo ja maa kaugseireprogrammi Copernicus, lähevad need teenused Eesti jaoks nii odavamaks kui ka kvaliteetsemaks.

Kaugseiresüsteemi Copernicus programmi toodetavad toorandmed peaks saama tasuta kättesaadavaks tuleva aasta teises pooles ning nende kasutamiseks tuleks käivitada üleriiklik satelliidipiltide andmekogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles