Tallinna koolidirektorite ühisavaldus: tiiger on surnud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolidirektorid Hendrik Agur, Niina Sõtnik, Gunnar Polma ja Kaja Laanmäe
Koolidirektorid Hendrik Agur, Niina Sõtnik, Gunnar Polma ja Kaja Laanmäe Foto: Tallinna reaalkool

Täna toimuval õpetajate päeva debatil tegid nelja suure Tallinna kooli direktorid ühisavalduse, milles avaldati muret Eesti hariduse suurimate probleemide üle – õpetajate puudus ja tasustamine, seiskunud tiigrihüpe ja omavalitsuste ning riigi kemplemine.

Täna Tallinna õpetajate majas toimunud avalikul üritusel arutasid haridusküsimusi Tallinna reaalkooli direktor Gunnar Polma, Tallinna Tõnismäe reaalkooli direktor Niina Sõtnik, Merivälja kooli direktor Kaja Laanmäe ning Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Hendrik Agur.

Direktorid sõnastasid ühisavalduses Eesti hariduse kolm peamist muret:

1) Riik ja omavalitsused peavad lõpetama kemplemise, kes ja millisel määral peaks koole rahastama ja kes võtab vastutuse.  Näiteks täna, mil peetakse loomulikuks, et erivajadusega lapsed õpiksid üldhariduskoolis ja mitte erikoolis, puuduvad koolides nende vastuvõtmiseks ja arendamiseks tingimused:  ruumid, erikoolitusega inimesed ja piisavad palgavahendid. Kuni vastutuse osas selget kokkulepet pole, kannatavad lapsed.

2) IT-tiiger tuleb ellu äratada. Pea kõigi koolide arvutipargid vajavad uuendamist, aegunud on nii riistvara kui programmid.

3) Õpetaja tööd tuleb väärtustada. Praegune õpetajaskond vananeb ja uut peale ei tule. Õpetaja palk peaks olema kaks riigi keskmist, et noored näeksid ametis perspektiivi ja tunneksid riigi tuge.

4) Nõrgad koolid tuleb tõsta tugevate tasemele. Tallinna hariduskorraldus vajab otsustavat muutmist. Koolide tase on erinev ja liiga palju on koole, mille vastu puudub õpilastel ja vanematel usaldus. Kõikidest kodulähedastest koolidest peavad saama lastesõbralikud ja lapsele väga head arengukeskkonda pakkuvad haridusasutused.

Reaalkooli direktori Gunnar Polma sõnul kandideerivad nii tema kui teised koolidirektorid tänavu Tallinna volikogusse, et mõte ei jääks pelgalt jutuks. «Meil pole muud võimalust kui põhitöö kõrvalt poliitikasse minna, ainult nii saame surnud seisu lõpetada,» ütles Polma.

Täna tähistatakse Eestis rahvusvahelist õpetajate päeva Tartus Vanemuise teatris aasta õpetaja gala ning Tallinnas õpetajate majas toimuva koolidirektorite avaliku debatiga. Õpetajate päeva traditsioon sai Eesti koolides alguse 1960ndatel ning UNESCO tähistab päeva rahvusvaheliselt 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles