Netanyahu: Iraanile kehtestatud sanktsioonid on saavutamas eesmärki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles täna, et Iraanile kehtestatud sanktsioonid on saavutamas oma eesmärki hävitada Iraani uraanirikastusvõimekuse ja neid ei tohiks leevendada.

Sanktsioonid toimivad, sest nad on väga karmid. Oleme hetke kaugusel, et sanktsioonid saavutaksid oma eesmärgi," lausus Netanyahu valitsuskabineti istungi eel.

Valitsusjuhi sõnul ei tohi sanktsioone leevendada enne Teherani uraanirikastusvõimekuse ehk tuumarelva loomise võimekuse hävitamist.

Netanyahu ütles, et juudiriik ei vastusta kõneluste pidamist Iraaniga, kuid nõuab, et need viiksid islamivabariigi uraanirikastusvõime hävitamiseni. «Iraan väidab, et tahab rikastada uraani rahumeelsetel eesmärkidel tuumaenergia tootmiseks. Tegelikkuses toodavad 17 riiki rahumeelsetel eesmärkidel tuumaenergiat ilma tsentrifuugideta ja uraani rikastamiseta, sest seda protsessi kasutatakse tuumarelvade jaoks vajaliku lõhustava materjali valmistaiseks,» rääkis peaminister.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kutsus täna Teheraniga selle tuumaprogrammi üle kõnelusi pidavaid lääneriike esitama uusi ettepanekuid järgmiseks kõnelustevooruks, mis peetakse 15.-16. oktoobrini. «P5+1 riikide eelmine ettepanek on ajalugu. Suurriigid peaksid tulema 15. oktoobril läbirääkimistele uue lähenemisega,» edastas uudisteagentuur ISNA Zarifi sõnu.

Lääneriigid kahtlustavad, et Iraan töötab tuumaenergia arendamise kattevarju all välja tuumarelva, kuid Teherani sõnul on selle tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles