Elumere lainetelt Peruu vanglasse

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruus tabati kokaiiniga Eesti narkomuulad.
Peruus tabati kokaiiniga Eesti narkomuulad. Foto: Peruu politsei

Kahe eestlanna narkovedu viib süüdimõistmisel 7–15 aasta pikkuse vangistuseni karmide elamistingimustega karistusasutuses.

Reede hommikul postitas Anne Maarja Gross (22) oma Facebooki seinale teate: «nunii nuniin varsti siis kodumaal tagasi..vaikselt ring peale tehtud sellele ime ilusale maamunale igatsen väga kodu järele ja sealsete nunnukeste järgi» (siin ja edaspidi kirjapilt muutmata – toim).

Sellest hetkes möödus ööpäev ning noorel naisel ja tema sõbrannal Anneli Kolgil (19) pandi Lõuna-Peruus Alejandro Velasco Astete del Cusco nimelises rahvusvahelises lennujaamas käed raudu, kuna narkopolitseinikud avastasid rutiinse kontrolli käigus nende käsipagasist peaaegu kuus kilo kokaiini.

Tegemist on kahe lõbusat elu nautinud noorega. Mõlemad on pärit suurtest peredest – Annelil on neli õde, Anne Maarjal on õdesid-vendi kokku seitse. Annelit kirjeldavad tuttavad kui igati tublit tüdrukut, kes Pikasilla koolis käies tegeles rahvatantsu ja võimlemisega. Ühel hetkel kolis ta aga isa juurde Tallinna, tulid uued tutvused, uued sõbrad.

Anne Maarja lasi augusti alguses lõigata endale uue soengu, ühe peapoole täiesti kiilaks. Sõprade tunnustusele, kui julge ja söakas ta on, vastas ta: «Kõik tuleb järgi proovida. Varsti proovin veel üht, kuid sellest ma ei räägi. Ma lihtsalt lähen ja vaatan, mis saab ... Siiski me elame vaid korra.»

Noorte naiste narkoreisi juhatas 21. septembril Eestis sisse korralik pidu, mille järel end «eluülikooli» diplomiga pärjanud Anne Maarja kurtis, et alkoholist tulenevad «vapruse värinad» ei taha kuidagi lõppeda. Mõned päevad veel ja kaks naist sõitsid Hispaaniasse, sealt edasi Lõuna-Ameerikasse.

Anne Maarja vend Rando uuris, miks õde Hispaaniasse sõidab, ja sai vastuseks: «väikesele reisule... siin jube külmaks ilmad läinud, lähen naudin veel sooja ilma.» Sõbrad soovisid minejatele head reisi ja ootasid neid juba tagasi. «Ikka jõuame tagasi. Kui mitte varem... siis hiljem. Aga jõuame.» Nad planeerisid reisi pikkuseks nädal või kaks.

Nüüd jõuavad nad koju pigem hiljem. Peitnud pea kuus kilo kokaiini käsipagasi kohvri seintesse ja kohvrikaane vahele, ei pidanud naiste närv lennujaamas vastu ja nende kummaline käitumine äratas narkopolitseinike tähelepanu. Naised olid minemas lennukile, mis pidi lendama Peruust Cusco linnast Lima kaudu Brasiiliasse. Juhtumiga tegeleb edasi Cusco linna narkotalitus.

Kohalikud Peruu internetiportaalid kajastavad juhtumit aktiivselt ja nende andmetel on Peruus hiljuti hakatud looma spetsiaalseid lennujaamade narkogruppe, äsjane oligi ühe seesuguse grupi töövõit. Eesti kodanikest narkomuulasid pole selles lennujaamas veel tabatud, küll on varem vahele jäänud näiteks Itaalia, Hispaania ja Tšehhi kodanikke.

Augustis levis üle maailma uudis, kuidas 20-aastased Šoti päritolu Melissa Reid ja Iirimaalt pärit Michaella McCollum Connolly jäid Peruus vahele 11 kilo kokaiiniga. Briti meedia hinnangul ootab naisi süüdimõistmisel ligi seitsmeaastane vangistus.

Peruu vanglasüsteemi peetakse üheks rängimaks, kus vangid sisuliselt juhivad vanglaid, kus levivad haigused ja vangist väljasaanute sõnul peavad mõned kinnipeetavad seal ellujäämiseks müüma oma keha – kas või selleks, et hankida vajalikke asju, nagu toitu, jooki, riideid.

Lõuna- ja Ladina-Ameerikas on tänavu kinni peetud alla kümne eestlase, kogu piirkonnas on aga üldse süüdi mõistetud 37 Eesti kodanikku. Valdav osa kinnipeetutest kannab karistust just narkokaubandusega seotud kuritegude eest. Lisaks on eestlasi narkootilise ainete omamise ja vahendamise eest süüdi mõistetud Euroopas.

Asjaajamine võtab aega

Eesti välisministeeriumiga ei ole Peruu ametivõimud seoses kuriteoga veel ühendust võtnud. Ka ei ole ministeerium saanud kinnipeetutega suhelda, kuna narkootikumide smugeldamisega vahele jäänud eestlannade kinnipidamisest on möödas vähe aega. «Kindlasti võtame ka ise ühendust Peruu välisministeeriumiga, et täpsustada kinnipidamise asjaolusid ja sellele järgnevate menetlustoimingutega seonduvat,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind. Ta nentis, et ametliku info saamine võib võtta aega.

Ta lisas, et täpseid asjaolusid teadmata on praegu keeruline sündmuste käiku kommenteerida, kuid ministeerium plaanib kindlasti ühendust võtta nii Eesti aukonsuli kui Euroopa Liidu liikmesriikide Peruus asuvate esindajatega. Pressiesindaja kinnitusel on narkokuriteod Peruus karmilt karistatavad ning kindlasti tuleb arvestada pika menetlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles