Kalle Palling tahtis enda kahtlustatavaks tunnistamise pärast hüvitist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Palling
Kalle Palling Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Kalle Palling soovis, et riigikohus tunnistaks õigusvastaseks teda puudutanud kohtueelse menetluse Reformierakonna rahastamisskandaali kriminaalasjas ning mõistaks talle välja moraalse kahju hüvitise, kohus jättis kaebuse aga täna läbi vaatamata.

Riigiprokuratuur alustas eelmise aasta mais Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust, mille käigus sai kahtlustuse ka Palling. Mullu oktoobris otsustas prokuratuur menetluse lõpetada, leides, et kogutud tõenditest süüdistuse esitamiseks ei piisa.

Pallingu esindajad esitasid tänavu juunis riigikohtule kaebuse, kus palusid tunnistada kriminaalasja kohtueelse menetluse tema kahtlustatavaks tunnistamise osas õigusvastaseks ning mõista talle välja õiglane mittevaralise kahju hüvitis. Pallingu esindajate hinnangul tegutses kriminaalmenetlust juhtinud riigiprokurör ebaseaduslikult ning rikkus menetlustoimingute tegemisel Pallingu põhiõigusi.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium märkis täna tehtud määruses, et riigikohus on pädev individuaalset põhiseaduslikkuse järelevalve kaebust läbi vaatama juhul, kui kaebuse esitaja käsutuses ei ole ega ole olnud ühtegi tõhusat võimalust taotleda kohtult põhiõiguste rikkumise eest kaitset.

Pallingu kaebust pidas kohus samas üldsõnaliseks. «Kaebuses on nimetatud erinevaid menetlustoiminguid ja määrusi, mida kaebaja peab enda õigusi rikkuvateks, kuid neid on kirjeldatud üksnes üldjoontes. Samuti ei nähtu, kas ja milliseid olemasolevaid õiguskaitsevõimalusi K. Palling kriminaalmenetluses on kasutanud,» märkis kohus.

Kolleegiumi sõnul kontrollib kuni süüdistusakti koostamiseni kriminaalmenetluse toimingute ja määruste õiguspärasust eeluurimiskohtunik uurimiskaebemenetluses ning kui Palling soovib kohtueelses menetluses tekitatud kahju hüvitamist, on tal võimalik pöörduda kaebusega halduskohtu poole.

Kokkuvõttes leidis kohus, et Pallingu kaebus ei ole lubatav, mistõttu jäeti see läbi vaatamata ja tagastati esitajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles