Paet: Eesti ei ole lihtsama piiriületuse jaoks valmis

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paeti sõnul ei ole Eesti veel piiriäärsete inimeste lihtsama piiriületuse jaoks valmis, kuna Eesti-Vene vahelise piiri infrastruktuur, eriti Narva piiripunktis, ei vasta juba täna nõudlusele.

Paet ütles täna riigikogu liikmete arupärimisele vastates, et piiriületussüsteem kui terviku parendamiseks peab ka teine osapool, Venemaa, rohkem panustama. Välisministri sõnul näitavad juba tänased järjekorrad piiripunktides, et Eesti pole lihtsustatud piiriületuseks valmis, kuna kõigi eelduste kohaselt kasvaks piiriületajate arv veelgi.

«Kui meil on juba täna piiriinfrastruktuuriga need probleemid, et on pikad järjekorrad, siis tegelikult me võime öelda, et ega me oma piiriinfrastruktuuri seisukohalt ei ole täna lihtsama piiriületuse jaoks üldsegi mitte valmis,» selgitas Paet.

Paet märkis ka, et piiriületusvõimaluste suurendamine on kindlasti oluline eesmärk, eriti juhul, kui tulevikus sõlmitakse Venemaaga viisavabadus.

2008. aastal jõudis valitsus seisukohale, et Eesti arutab piiriäärsete alade elanike lihtsustatud piiriületuskorra võimalust uuesti siis, kui on selgunud naaberriikide kogemused. Kuigi Lätis kehtib määrus alates 6. juunist, on Paeti sõnul veel vara lõunanaabrite kogemuse põhjal järeldusi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles