Eestil puudub vangide vahetamise leping Peruuga

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Eestil puudub vangide vahetamise leping Peruuga, mis tähendab, et nädalavahetusel ligi kuue kilo kokaiiniga vahele jäänud kaks Eesti neidu peavad kandma karistust Peruus.

Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind ütles Postimehele, et Eesti ja Peruu vahel ei ole sõlmitud vangide vahetamise kokkulepet ega ei ole ka muid kehtivaid õigusalaseid lepinguid. «Välisministeeriumi eesmärk on aga olnud selliste lepingute sõlmimine võimalikult paljude riikidega.»

Välisministeerium on saatnud ametliku info saamiseks noodi Peruu saatkonnale Helsingis ning sellele oodatakse vastust. Ametliku info saamine võib Linnu sõnul aga aega võtta.

Praeguseks on Peruu politsei algatanud kriminaalasja ning hetkel toimub eeluurimine. Eeluurimise ajal, mille pikkus on teadmata, peetakse vahistatud Eesti kodanikke kinni. Eeluurimise ajal on kinnipeetute suhtlus välismaailmaga piiratud, eriti narkokuritegude puhul.

Välisministeerium on ühendust võtnud ka Eesti aukonsuliga Peruus, kes palub ametivõimudelt kokkusaamist arreteeritutega. Aukonsul peab veenduma, et kinnipeetutele oleks tagatud õigusabi ja et menetlus toimuks neile arusaadavas keeles.

Lõuna- ja Ladina-Ameerikas on tänavu kinni peetud alla kümne eestlase, kogu piirkonnas on aga üldse süüdi mõistetud 37 Eesti kodanikku. Valdav osa kinnipeetutest kannab karistust just narkokaubandusega seotud kuritegude eest. Lisaks on eestlasi narkootilise ainete omamise ja vahendamise eest süüdi mõistetud Euroopas.

Aastal 1995 jäi neli Eesti noort Tais vahele 5,8 kilogrammi heroiiniga, noored kandsid karistust Tai vanglas kuni aastani 2001, mil Tai ja Eesti parlamendid ratifitseerisid kurjategijate üleandmise lepingu. Tai andis noored Eestile välja aga alles aastal 2003, vanglast vabanesid neist kaks aastal 2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles