Tallink suunab jääolude tõttu Rootsi sõitvad laevad ümber

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki kaubalaev SeaWind jäävangis.
Tallinki kaubalaev SeaWind jäävangis. Foto: AFP / Scanpix

Laevafirma Tallink suunab Stockholmi saarestikus valitsevate raskete jääolude tõttu kõik Stockholmi sõitvad reisilaevad ümber teisele laevateele, mis toob kaasa laevade hilinemise.


«Stockholmi suunduvad Tallinki reisilaevad kasutavad võimalike probleemide ennetamiseks tavapärase põhja-laevatee asemel lõuna-laevateed. Kindlasti toob see endaga kaasa laevade hilinemise, kuid praegu on raske öelda, kui palju,» ütles Tallinki pressiesindaja Luulea Lääne BNS-ile.

Tallink suunab teisele laevateele Tallinna-Stockholmi, Helsingi-Stockholmi ja Turu-Stockholmi liinil sõitvad laevad. Riia-Stockholmi laevade liikumist jääolud ei mõjuta, kuna selle liini laevad sõidavad ka tavaliselt Stockholmi lõuna-laevatee kaudu.

Tallinki kaubalaevad SeaWind ja Regal Star jäid kolmapäeval ja neljapäeval Stockholmi saarestikus põhja-laevateel jäässe kinni. Turust Stockholmi teel olnud SeaWind jäi jäässe kinni kolmapäeval kella 16 ajal ning Kapellskärist Paldiskisse teel olnud Regal Star neljapäeva öösel kell 2.

Seawindi pardal on kuus veokijuhti ja 26 meeskonnaliiget ning Regal Stari pardal 29 veokijuhti ja 27 meeskonnaliiget.

Lääne sõnul ei ole selge, millal laevad liikuma saavad, kuna Stockholmi saarestikus on jääolud väga rasked ning jäämurdjatel on piirkonnas tööd väga palju.

Turu-Stockholmi liinil sõitev SeaWind on 154,4 meetri pikkune, 22,5 meetri laiune ning laeva süvis on 5,9 meetrit. Laeva kiirus on kuni 17,5 sõlme ning sellel on jääklass 1B.

Paldiski-Kapellskäri liinil sõitev Regal Star 156,6 meetri pikkune, 23,8 meetri laiune ning laeva süvis on 6,5 meetrit. Laeva kiirus on kuni 15,5 sõlme ning sellel on jääklass 1A.

Stockholmi saarestikus põrkasid neljapäeval kokku jääst läbi murda üritanud reisilaevad Viking Amorella ja Viking Isabella ning kaubalaev Finnfellow, teatas Viking Line'i pressiesindaja. Laevade pardal oli mitu tuhat reisijat, kuid kokkupõrge ei olnud tõsine ja keegi ohtu ei sattunud.

Firmale Finnlink kuuluv alus Finnfellow saadi Kappelskäri lähedal jääst lahti ja laev jätkas teekonda Naantalisse. Rootsi uudisteagentuuri TT andmetel on Stockholmi saarestikus jääs kinni veel teisigi laevu, nende hulgas appi tulnud Rootsi jäälõhkuja.

Millal laevad vabanevad, ei oska keegi öelda, kuid ilmajaama teatel on jääd randa ajav tuul nõrgenemas.

Rootsi mereadministratsiooni andmetel oli neljapäeva õhtu seisuga Läänemerel jäässe kinni jäänud umbes 50 reisi- ja kaubalaeva.

«Umbes 50 laeva ootab jäämurdjate abi. Teiste seas on jääs kinni kuus suurt reisilaeva. Me oleme suutnud jääst vabastada kaks reisilaeva,» ütles Johny Lindvall Rootsi mereadministratsiooni jäämurdjate osakonnast AFP-le.

Kõik kinni jäänud laevad asuvad saarestiku põhja-laevateel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles