Sotsid viivad vaidlusi tekitanud haridusdebati riigikogu konverentsisaali

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Raigo Pajula

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon korraldab hariduse regionaalse kättesaadavuse arutelu, mida riigikogu juhatus ei lisanud täiskogu selle nädala päevakorda, istungitesaali asemel riigikogu konverentsikeskuses.

Riigikogu pressiteenistuse teatel rahuldas riigikogu kantselei direktor eile saadikurühma taotluse kasutada aruteluks neljapäeval konverentsisaali.

Juhatuse otsus mitte lisada haridusarutelu täiskogu selle nädala päevakorda tõi eilse istungi algul kaasa sotsiaaldemokraatide küsimustetulva. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser nimetas otsust ennekuulmatuks ja ebaseaduslikuks ning leidis, et juhatus sekkus debatti ära jättes fraktsiooni ainupädevusse algatada riiklikult tähtsaid arutelusid ja kutsuda sinna esinejaid.

Riigikogu esimees Ene Ergma selgitas eile parlamendi ees, et juhatus toetas küll ettepanekut arutada hariduse regionaalset kättesaadavust olulise tähtsusega riikliku küsimusena, kuid pidas probleemseks, et Eesti seadusandliku kogu poliitilises debatis on põhiettekandjana osalema palutud teise riigi minister, samas kui Eesti haridus- ja teadusministrit pole debatis esindatud. Tema sõnul informeeriti sotsiaaldemokraate, et päevakorda võtmiseks tuleks fraktsioonil esitada uus taotlus.

«Antud juhul on SDE fraktsioonil otsustusvabadus määrata ettekandjate koosseis, arvestades juhatuse seisukohta, loobuda näiteks välisriigi tipp-poliitikust. Juhatus oleks olnud nõus ka variandiga, kus astub üles Soome Vabariigi minister, kui ettekandjana oleks esitatud ka Eesti Vabariigi haridus- ja teadusminister. Sellest aga SDE fraktsioon keeldus,» rääkis Ergma, kelle sõnul on küsimus selles, millistel tingimustel ja kus arutelu toimub.

Samuti viitas ta, et on soovitanud korraldada vastavateemalise ja viidatud ettekandjatega arutelu riigikogu konverentsisaalis. Seda võimalust otsustasid sotsiaaldemokraadid parlamendi pressiteenistuse teatel ka kasutada.

Soome haridusministri Krista Kiuru kõrval esinevad debatil ettekandega Tallinna Ülikooli professor Aaro Toomela ja riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Mart Meri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles